JEDINSTVEN DOŽIVLJAJ

UPOZNAJTE KOPAČKI RIT, FENOMEN PRIRODE KOJI ZOVU EUROPSKOM AMAZONOM Svaki posjet ovom rezervatu nudi novo i neponovljivo iskustvo

 Denis Despot
 

Europska Amazona, fenomen prirode, najveća raskoš zelenila i šume – samo su neki od epiteta kojima se opisuje Park prirode Kopački rit, jedno od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe. Blizina urbanog Osijeka i ruralne Baranje te ljepota nedirnute prirode sve češće privlače izletnike i turiste iz cijeloga svijeta.

Kopački rit nudi jedinstveni doživljaj u svako doba godine i svaki posjet ovom jedinstvenom biljnom i životinjskom rezervatu nudi novo i neponovljivo iskustvo. U Ritu je svoje gnijezdo svilo tristotinjak različitih vrsta ptica, rukavcima pliva četrdesetak različitih ribljih vrsta, a pogled na impresivan krajolik svojom prisutnošću često obogate brojni jeleni, srne, divlje svinje, divlje mačke, kune zlatice i bjelice, lasice, vidre i druge kopnene životinjske vrste.

Hrvoje Domazetović

Posjet Parku prirode Kopački rit najbolje je započeti šetnjom dva i pol kilometra dugom šetnicom Bijelog lopoča. Od Prijemnog centra put vas vodi šetnicom do Sakadaškog jezera i pristaništa brodova, a putem ćete se na poučnim tablama upoznati sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama ovog močvarnog staništa.

Na pristaništu na jezeru Veliki Sakadaš očekuje vas brod kojim započinje uzbudljiva avantura kroz Posebni zoološki rezervat. Jednosatnu plovidbu još zanimljivijom učinit će stručni vodič koji će vas provesti kroz čudesni svijet poplavne doline Dunava.

Hrvoje Domazetović

Put dabrova naziv je avanture u koju se možete upustiti ploveći čamcem po posebnom zoološkom rezervatu uz vodstvo čuvara prirode Kopačkog rita, a za one željne adrenalina tu su i kanui kojima možete sami upravljati i pustiti vlastitoj znatiželji ili osjećaju da vas vodi kroz rukavce Dunava koji ispunjavaju Rit.

Kolovoz i rujan nude pregršt sunčanih dana koje možete ispuniti i vožnjom biciklom i uživati u nezaboravnom okruženju i ljepotama Parka.

Odnedavno Kopački rit i Vina Belje imaju jedinstvenu ponudu za posjetitelje koja će im omogućiti uživanje u ljepotama Parka prirode i obilasku podruma Belje uz kušanje vina. Vina Belje u ovoj posebnoj ponudi nude gostima obilazak starog podruma iz 1526. u Kneževim Vinogradima, uz vino dobrodošlice i suvenir čašu koja gostima ostaje za uspomenu. Isto tako gosti imaju priliku bez naknade posjetiti i eko centar U skladu s prirodom koji se prostire na pašnjacima između ribnjaka i Tikveša i u kojem je trenutno više od 1100 goveda i šezdesetak slavonsko-srijemskih podolaca, inače autohtone pasmine na ovom području.

Hrvoje Domazetović

Osim izvrsne vinske kapljice, posjetitelji Kopačkog rita u neposrednoj blizini mogu kušati i autohtone baranjske delicije poput fiš paprikaša, žabljih krakova ili šarana na rašljama. Brojni su restorani i seoska domaćinstva koja njeguju tradiciju gastro i eno ponude, čineći time dolazak u Kopački rit – doživljajem za sva osjetila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:18