ASHLEY COLBURN

VIDEO: DOJMOVI SVJETSKI POZNATE BLOGERICE Čudesni Advent na Rabu najbolji je odabir za romantični božićni bijeg

 Ashley Colburn
 

Čini se da je “sezona” u Hrvatskoj sve dulja iz godine u godinu, posebno na otocima. I dok je vaš Zagreb domaćin najboljeg božićnog sajma u Europi, postoji jedan Advent i na otoku Rabu, koji bismo mogli proglasiti najljepšim.

I ljeto možda ne bi trebalo biti jedino godišnje doba u kojem ćete otputovati na Rab, jer nema mnogo stvari koje se mogu mjeriti s uživanjem u kuhanom vinu i fritulama, ali s mirisom mora.

Odsad pa sve do Božića rapske ulice i trgovi mjesto su na kojem je božićni duh veseliji nego igdje na obali. Svake nedjelje pali se velika adventska svijeća, održavaju se koncerti, posjetitelji kližu, ulice su pune žamora, a ovakav Božić na Jadranskoj obali jednostavno se ne smije propustiti.

Rab je za mene uvijek bio poseban otok. Pristupačan za turiste, blizu je i kontinentalcima i ljudima iz Dalmacije. Odlazak onamo brz je, jeftin i jednostavan, dovoljno je sjesti na trajekt u Stinici ili Valbiski, odnosno na katamaran koji polazi iz Rijeke. Jednom kad ste na Rabu, automobil vam više i nije potreban. Autobusi su česti, a nema ništa lošeg u tome da većinu vremena provedete u starom gradu Rabu.

Osim Adventa, Rab je domaćin i jednog od najboljih festivala u Hrvatskoj tijekom ljeta - Rapske Fjere. Ta dva dana, od 25. do 27. srpnja, jednostavno su spektakularna. Ulice zakrče turisti i lokalci, a domaća, lokalna kultura osjeti se kao nikad prije - od tradicionalnih domaćih specijaliteta do gledanja majstora s lukom i strijelom, ovo je party koji traje do jutra, doslovno.

A sve to zaokružuje vizura, jedna od najprepoznatljivijih hrvatskih, s četiri starogradska tornja. Ako to niste vidjeli uživo, propustili ste jedan od najspektakularnijih pogleda u zemlji.

Godinama me ljudi ispituju jesam li već kušala Rapsku tortu, izvorni otočki kolač s Raba. Iako su slatkiši i inače nešto što nikad ne propuštam, mogu s ponosom reći da ne samo da sam je probala, nego sam je i ispekla, a to možete učiniti i vi.

Naime, unutar zidina staroga grada možete posjetiti Kuću Rapske torte gdje vas čekaju svi potrebni začini i recepti za nju. A ako vas kuhanje baš i ne zanima, mjesto je krcato uzorcima koje možete kušati ili ih ponijeti kući kao suvenire. Kolač od badema je savršenog okusa, sa savršenim omjerom limunske kiseline.

Znam da je zima, ali rapske pješčane plaže i dalje su odlične za šetnju, posebno ako je dan sunčan. Rab ima 30 prirodnih pješčanih plaža, a kao i na svakom drugom jadranskom otoku naletjet ćete na skrivene uvale. I ne morate potegnuti do Dalmacije jer Rab ima dovoljno pijeska.

Bez obzira na godišnje doba, Rab nudi i jednu od najboljih pješačkih tura kojima sam ikad prošetala u životu. Dva sata dovoljna su vam da se iz grada popnete na Kamenjak, najvišu točku na otoku, gdje vas čekaju osvježavajući napitak i klupice za odmor s kojih puca nevjerojatan pogled na otvoreno more.

Ako niste od hodanja, do tamo možete i autom, i u tom slučaju preporučujem da se popnete u vrijeme zalaska sunca.

Planinarenje nije jedina avantura koju ovaj otok ima za ponuditi. Ljeti se možete okušati u nizu vodenih sportova, od kajaka do jedrenja i, naravno, pecanja. U Suhoj Punti nalazi sejedan od najljepših teniskih terena na planetu.

Jesam li vas već uvjerila da je Rab idealna destinacija ovog Božića? Nisam? Rapska turistička zajednica na svojim web stranicama omogućava virtualnu turu pomoću kamera koje rade 24 sata, sedam dana u tjednu. Ondje uvijek možete provjeriti kako to izgleda uživo i uvjeriti se koliko toga različitoga Rab može ponuditi. Zato biste si ove zime mogli priuštiti romantičan, zabavan i slavljenički Božić. Privatnog smještaja je mnogo, kao i soba u hotelu Padova i Villama Arbia.

Za dodatne informacije posjetite stranicu:

www.ashleycolburnscroatia.com

Pratite me na ovim društvenim mrežama:

Instagram:

Twitter:

Facebook:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:17