SKIJAŠKA PATROLA

VIDEO: GERLITZEN Najbolje kvalitetno skijanje nakon prolaska kroz Karavanke: 'Staze idealne za djecu, ali ima i onih za prave majstore'

 Tom Dubravec / CROPIX
Skijaške škole funkcioniraju besprijekorno, a smješteni smo bili u Karawankenhofu, u hotelu koji leži na izvoru termalne vode. Samo skijalište ima 18 modernih žičara i osmerosjedežnicu

Gerlitzen je jedno od dva skijališta koja se naslanjaju na lijepi Villach. Više obiteljsko nego izazovno, ali i majstori će se sasvim fino zabaviti spuštajući se da 1911 metara visokog vrha.

Tom Dubravec / CROPIX

Dugo smo razmišljali po kojem bismo ključu odredili redoslijed izlaženja naših izvještaja. I onda, kako to često biva, pobijedi ono najjednostavnije rješenje: idemo po redu.

Premda je ideja bila da se krene s ledenjakom, s obzirom na to da skijaška sezona još nije počela, a na njemu se uredno može baviti snježnim aktivnostima 365 dana u godini, ipak idemo kronološki. A to znači upravo onako kako je Skijaška patrola Jutarnjeg lista i počela. Villach!

Tom Dubravec / CROPIX

Villach, grad termi

Netko taj grad možda ne prepoznaje kao skijaški. I u pravu je. Villach je puno više od toga, svašta se tamo nudi tijekom cijele godine, puno je jezera, sjajne su terme, zelenila na sve strane... Ali kad se kaže Region Villach, a pritom je kraj veljače, jasno je da se ipak radi o skijanju.

Smješteni u izvrsnom Karawankenhofu (Warmbad Villach), hotelu koji leži na izvorima termalne vode, uživali smo u svemu onome što takav objekt nudi. Pa ipak, jedva smo čekali jutro da nakon izdašnog doručka krenemo na snijeg. Gerlitzen!

Tom Dubravec / CROPIX

Brojke kažu da je riječ o skijalištu od 1000 do 1911 metara nadmorske visine. Solidno, čak i više od toga. Čak 18 žičara, uglavnom vrlo modernih. Osmerosjedežnica, što je pravi raritet jer ih rijetko nalazimo. Stoga smo sa zadovoljstvom kolega fotograf Tom Dubravec i ja ovu na Gerlitzenu konzumirali više puta. Staza doista ime za sve, pa i za istinske majstore.

Ipak, Gerlitzen je obiteljsko skijalište i najbolje će se ovdje osjećati upravo djeca jer se njima posvećuje maksimalna pažnja.

Tom Dubravec / CROPIX

Skijaške škole funkcioniraju besprijekorno, pa je čak i naš model, lijepa Zagrepčanka Tamara Mijatović, inače potpuno nesklona snijegu i svemu što nema više od 20 Celzijevih stupnjeva (da, najbolje se snašla u hotelskom wellnessu, što se lijepo vidi na našem videu), naučila skijati! Čestitke njoj, ali i strpljivom učitelju lokalne skijaške škole.

Zadovoljni Hrvati

Gerlitzen smo posjetili krajem veljače ove godine, proveli dva dana skijajući se i dojam je bio vrlo dobar. Dosta Hrvata, uglavnom vikend-skijaša, zadovoljnih, svjesnih da je to možda i najbliže kvalitetno skijanje nakon prolaska kroz Karavanke.

Tom Dubravec / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:25