PUTOPIS ASHLEY COLBURN

VIDEO: HRVATSKA KAKO JE VIDI SVJETSKI POZNATA BLOGERICA Evo zašto je sada pravi trenutak za posjetiti Dubrovnik, grad biser i arhitektonsko čudo

 @ashley_colburn / Instagram
 

Blagdani i advent su gotovi, a mnogi već odbrojavaju dane do sljedeće turističke sezone, stoga ako planirate posjetiti Hrvatsku, sada je pravi trenutak, posebice ako želite razgledati Dubrovnik. Riječ je o jednom od najljepših gradova na svijetu koji može ozbiljno konkurirati drugim gradovima. Kao strankinja, jako sam se iznenadila kada sam čula da mnogi Hrvati još uvijek nisu vidjeli to arhitektonsko čudo. Za mene, Dubrovnik je grad biser koji svatko za života treba posjetiti. Mnogo je razloga zašto treba posjetiti Dubrovnik tijekom godine, no sljedećih par mjeseci su vjerojatno najbolji – izbjeći ćete gužvu i moći prekrižiti Dubrovnik na svojoj “bucket listi”.

Evo nekoliko savjeta koje je dobro znati ako se ove zime ili proljeća nađete u Dubrovniku. Svake subote u 10 sati održava se besplatan razgled Starog Grada na engleskom jeziku uz pratnju vodiča. U sklopu obilaska, u 11.30 sati možete uživati u linđu, dubrovačkoj poskočici u izvedbi folklornog ansambla ispred Crkve sv. Vlaha. Iako sam uživala i u publici, plesači su mi dopustili i da im se pridružim, stoga ponesite i plesne cipelice te volju za zabavom. Naravno, dok ste u Gradu, svakako trebate prošetati zidinama, to je obavezno baš kao i kava ili koktel na Stradunu dok gledate ljude koji šeću.

Ako, pak, želite ostati malo izvan grada, Dubrovački Vrtovi Sunca, samo 11 km udaljeni od centra pružaju savršen bijeg. Besplatan bežični pristup internetu dostupan je na javnim mjestima, što vam omogućuje da imate kombinaciju osamljenog, tihog boravka uz šetnju romantičnim i zabavnim starim gradom.

Razmišljate o bijegu s prijateljicama? Još stignete obilježiti Međunarodni dan žena u Dubrovniku zajedno s Andrijom Miloševićem. Andrija je glumac iz poznate regionalne TV emisije "Andrija i Andelka". Bez obzira na to je li riječ o zabavi s prijateljicama ili ćete povesti svoju "bolju" polovicu, možete uživati u ozračju savršenog vikenda koji je pripremio Sun Gardens Dubrovnik. Tijekom dana se možete opustiti u SPA centru pa nastaviti s tradicionalnim specijalitetima i gala večeri, živoj lokalnoj glazbi i vrhunskoj zabavi uz hit komediju jednog od najpopularnijih glumaca u regiji, onoj gospodina Miloševića. Pogled ne može biti bolji s Elafitskim otocima pred obalom i bez ijednog drugog hotela na vidiku. Mogli biste se iznenaditi kada saznate da dio hotela datira čak iz 1512. godine kada je firentinski državnik Piero Soderini prognan iz Italije i smjestio se u kameni dvorac koji je temelju današnjeg Sun Gardens Dubrovnika. Ova povijesna žarišna točka još uvijek se može pronaći u vrtovima odmarališta. Mnogo je posebnosti dalmatinskog života koji osiguravaju mediteransku atmosferu.

Dok je Stari grad obavezna lokacija za posjetiti, postoji mnogo dnevnih izleta koji će van oduzeti manje od sat vremena. Dva mjesta koja su "na putu" su grad Ston i poluotok Pelješac. Kada dođete u dom drugog najdužeg zida na svijetu, vrijeme je da prestanete voziti i uspnete se! Iz različitih vidikovaca možete vidjeti da je Stonski zid izgrađen kako bi zaštitio solna polja. Tijekom rimskih vremena ova je sol bila poput zlata, a samo sunce, vjetar i morska voda su tri komponente koje čine ovo bijelo zlato. Danas je sol još uvijek vrlo posebna i ručno je pakirana kako bi je turisti mogli kupiti i uživati! Više o procesu možete naučiti ovdje:

Ako se vozite malo dalje do poluotoka, ući ćete na vinski teritorij! Uz vinariju za vinarijom, postoji mnogo mjesta za zaustavljanje i uživanje u poznatoj vinskoj sorti Plavac Mali. Sorte uzgojene na strmim padinama koje se najbolje mogu vidjeti s mora dobile su prestižno ime Dingač, također i grožđe Plavac Mali. Uz mnoge vinske ceste diljem Hrvatske, ovo je sjajan način za provesti dan, a ujedno je u aktivnost koju bih preporučila drugima koji borave u Dubrovniku, jer je gotovo zajamčeno da ćete imati pogled na more sa svakom čašom. Otišla sam na izlet vinskom cestom kako bih otkrila više o vinskim sortama.

Turistička sezona će stići prije nego što to znamo, stoga nemojte čekati da prekrižite ovo odredište s vašeg popisa za 2018. godinu!

Za dodatne informacije posjetite stranicu: www.ashleycolburnscroatia.com

Pratite me na ovim društvenim mrežama:

Instagram: @ashley_colburn

Twitter: @ashleycolburn

Facebook: Ashley Colburn Productions

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:51