ŠINTOISTIČKA TRADICIJA

VIDEO: OTOK NA KOJI ŽENSKA NOGA NE SMIJE KROČITI Tradicija ženama brani posjet, a muškarci moraju goli proći proces čišćenja

 Screenshot / YouTube

Maleni japanski otok Okinoshima dom je preko 80.000 vrijednih artefakata koje je država dobila kao poklone od stranih gostiju, a obuhvaća svašta od perlica do mačeva. No, vrijedne predmete mogu vidjeti samo muškarci jer je ženama strogo zabranjen pristup otoku.

Unesco trenutno razmatra uvrštanje Okinoshime na listu Svjetske kulturne baštine, a odluku će objaviti u srpnju u poljskom Krakowu, piše Independent.

Na otoku Okinoshima, na jugu Japana, nalaze se tri mala šintoistička hrama, a prema šintoističkoj tradiciji ženama nije dozvoljeno posjetiti otok. Muškarci pak po dolasku moraju posve goli pratiti stroga pravila ‘čišćenja’ prije nego stupe na tlo. Kad odlaze, ništa ne smiju ponijeti sa sobom, ni najmanji kamenčić, i nikad ne smiju pričati o posjeti.

Prema trenutnim odredbama, muškarci smiju putovati na otok samo jednom godišnje, 27. svibnja, u sjećanje na Japance i Ruse koji su poginuli u tim vodama 1905., piše News.com.au.

Vode oko Okinoshime bile su važan trgovački prometni pravac koji je povezivao Japan s Kinom i korejskim poluotokom između 4. i 9. stoljeća. Tad su šintoističke hramove koristili za molitvu bogovima za mirno more, a pritom su redovno prinosili darove iz cijelog svijeta, od mačeva do nakita i ogledala. Upravo zahvaljujući tim artefaktima otok bi mogao dobiti status Svjetske kulturne baštine.

Premda je nejasan razlog zašto se ženama brani dolazak na otok, neki smatraju da razlog vjerojatno leži u mjesečnici za koju smatraju da bi onečistila prostor. Drugi kažu da je prije ženama bilo zabranjeno jer se putovanje smatralo opasnim, a muškarci su htjeli zaštititi majke svoje djece.

Ako Unesco uvrsti ovaj otok na popis Svjetske kulturne baštine, to će biti 17. mjesto u Japanu s tim statusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:58