OZBILJNI PROBLEM

ŽELITE LI POSJETITI OVU OTOČNU DRŽAVU, MORAT ĆETE POTPISATI POSEBNU DEKLARACIJU Turisti se prije dolaska moraju obvezati da će štititi okoliš

Palau
 Profimedia, Alamy

Republika Palau, otočna država u Tihom oceanu udaljena 800 kilometara od Filipina, od 7. prosinca od svih svojih gostiju traži da štite njezin okoliš dok su tamo, piše The Washington Post.

Palau je tako postala prva država koja je u svoje zakone o imigraciji ukomponirala elemente zaštite okoliša.

Turisti koji u Palau dolaze zrakoplovom tijekom leta moraju pogledati video inspiriran lokalnom legendom, a po dolasku moraju pred policijskim službenikom potpisati izjavu da će se pridržavati zakona o zaštiti okoliša.

U videu div dođe a arhipelag te nenamjerno uništi prirodne resurse koje Palau posjeduje. Kada shvati kakvu je štetu počinio, div promjeni svoje ponašanje te se pretvori u više nježnog diva.

Drugim riječima: "Turisti, pazite gdje gazite."

"Turisti ne znaju koliko negativno utječu na naš okoliš", rekla je Laura Clarke, jedna od četiri osnivačice projekta Palau Legacy. "Ako se nešto ne poduzme, turisti bi mogli nanijeti veliku štetu osjetljivim ekosustavima otočja."

Deklaracija koju turisti moraju potpisati glasi ovako: "Djeco Palaua, prisežem da ću, kao vaš gost, čuvati i štititi vaš lijepi i unikatni otočni dom. Prisežem da ću hodati oprezno, biti ljubazan i istraživati pažljivo. Neću uzimati ono što mi nije dano. Neću nauditi ničemu što neće nauditi meni. Jedini otisci stopala koje ću ostaviti za sobom bit će oni koje voda može isprati."

Država može tužiti svakog tko se ogriješi o deklaraciju. Kazne koje mogu izreći mogu iznositi do milijun američkih dolara.

Na Palau živi svega 20 tisuća ljudi, a svake ih godine posjeti 160 tisuća turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:58