SVE VIŠE ZAINTERESIRANIH

'ZONA SMRTI' OTVORENA JE ZA TURISTE Oni koji se upute u zloglasni reaktor 4, bit će osigurani bijelim zaštitnim odijelima, kacigama i maskama

 - / Caters News / Profimedia
 

Nuklearna elektrana u Černobilu, gdje se 1984. godine zbila havarija, posljednjih godina bilježi sve više posjetitelja. Interes za putovanja na lokaciju stravične nuklearne eksplozije dramatično je porastao od prikazivanja HBO-ove serije "Černobil" u svibnju.

Screenshot: YouTube
Isječak iz serije HBO-a 'Chernobyl'

Sada putnici avanturisti mogu ući u kontrolnu sobu, tzv. zonu smrti, u kojoj se odvijala najgora nuklearna nesreća na svijetu, potvrdile su za CNN turističke kompanije iz Černobila.

Oni koji se upute u visoko radioaktivno područje u zloglasnom reaktoru 4, bit će osigurani bijelim zaštitnim odijelima, kacigama i maskama za kratke posjete. Nakon odlaska podvrgnuti će se dva ispitivanja za mjerenje izloženosti radijaciji.

Boris Kovacev / CROPIX;

Taj potez dio je vladinog napora za poticanje turizma na tom području, nakon što je predsjednik Vladimir Zelenskij potpisao srpanjski dekret kojim je Černobil proglašen službenom turističkom atrakcijom.

"Moramo ovom teritoriju Ukrajine dati novi život. Do sada je Černobil bio negativan dio ukrajinskog imidža, a vrijeme je da to promijenimo", rekao je Zelenskij. Černobil je bio u središtu zone isključenja od 1000 četvornih kilometara, provedene nakon katastrofe 1986. godine, ali veći dio tog područja otvoren je za turiste od 2011. godine.

Neki dijelovi, poput "groblja strojeva" sela Rossokha, ostaju izvan granica dostupnih za posjetitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:29