VELIKI GLUMAC U VENECIJI

Rade Šerbedžija otkrio Jutarnjem: Sad želim i režirati svoj prvi film. Odabrao sam ‘Oslobođenje Skoplja’

Što ćeš popiti - pita me Rade Šerbedžija dok pogledom tražimo stol u baru hotela Excelsior na Lidu, a istodobno odgovara barmenu koji mu preporučuje ohlađeni šampanjac jer je Šerbedžija neodlučan. - Ne hvala, nisam ljubitelj šampanjca, dajte mi rose i mineralnu - konačno je pala odluka uz koje ćemo piće razgovarati za Jutarnji list. Naš najpoznatiji glumac u svijetu na 68. Mostri predstavlja svoj novi film “Io sono Li” koji potpisuje talijanski redatelj Andrea Segre.

- U filmu glumim Hrvata iz Pule, ribara koji je prije trideset godina otišao u Italiju trbuhom za kruhom - objašnjava mi Šerbedžija dok sjedimo na velikim bordo kožnim foteljama u mirnom kutku bara, istog onog gdje smo davne 1994. godine razgovarali za jedan hrvatski tjednik kad je na Mostri predstavljao film Milča Mančevskog “Prije kiše” koji mu je otvorio vrata međunarodne karijere. - On je udovac, živi sam i onda upoznaje tu mladu Kineskinju i oni se zaljubljuju, no to je zapravo platonska ljubav - objašnjava nam ukratko filmsku priču naš sugovornik.

Platonska ljubav

Šerbedžijinu partnericu tumači velika kineska zvijezda Tao Zhao (najpoznatija po ulozi u hvaljenom festivalskom hitu “Stil Life”). - Ona u Italiji radi kao konobarica, jeftina radna snaga iz Kine, i među nama se rađa ljubav, ali kao što sam rekao, to je platonska ljubav - kaže nam Šerbedžija, kojega je talijanski redatelj osobno angažirao za glavnu mušku ulogu i koji nam priznaje da mu je najveći problem bio naučiti neobičan talijanski dijalekt kojim njegov lik govori u filmu. - Bilo je to vraški teško, prava muka, činilo mi se kao nemoguća misija, morao sam raditi kao konj, ali sam uspio, no moram vam reći da ni talijanskim glumcima nije bilo ništa lakše! (smijeh)

Šerbedžija je nedavno punio redove (ne samo) hrvatskog tiska kada je na Brijune doveo slavnu Angelinu Jolie koja je oduševljena viđenim najavila svoj povratak u Hrvatsku s Bradom Pittom i djecom, a Rade za njih ima i poslovni prijedlog.

- Ona i Brad Pitt imaju nekoliko filmskih projekata i ja ću im predložiti da dođu u Hrvatsku snimiti nešto od toga, njima je zanimljiva ova nova inicijativa o povratu 20 posto poreza na međunarodne produkcije u Hrvatskoj.

Povodom svjetske premijere filma “Io sono Li” na obližnjem je otočiću Isola della Certosa navečer bila organizirana raskošna večera na kojoj smo se pridružili Šerbedžiji, njegovoj supruzi Lenki i njihovoj prijateljici Jagodi Buić, našoj proslavljenoj scenografkinji, kostimografkinji i tapiseristici - u čijoj kući u Veneciji su odsjeli Rade i Lenka.

- Tako nam je ugodnije i ljepše, biti u prijateljskom okružju, otkazali smo hotelsku sobu koju nam je festival rezervirao - objašnjava nam Šerbeždija. U prostranom hangaru gdje se sklapaju jahte i jedrilice - koji je za ovu priliku pretvoren u restoran - na desetak dugačkih stolova služile su se vrhunske talijanske delicije, vina i prosecco u kojima su uživale stotine gostiju. Šerbedžija nije uspio niti dograbiti tanjur jer su ga vukli za rukav na svakom koraku, tijekom večeri fotografirao se s valjda stotinu uzvanika, potvrdivši svoju veliku popularnost.

Nakon Venecije putuje u Makedoniju.

- Moj sljedeći film je “Treće poluvrijeme” koji režira Darko Mitrevski - otkriva nam svoje profesionalne planove Šerbedžija.

Trenutno Šerbedžija ne sprema novu ulogu u Hollywoodu, ali radi stalno. - Uživam trenutno u snimanju malih umjetničkih filmova, a uskoro ću režirati i svoj prvi film - ekskluzivno nam otkriva Rade - režirat ću “Oslobođenje Skoplja”, scenarij smo napisali Dušan Jovanović i ja prema njegovoj drami koju je u kazalištu režirao Ljubiša Ristić i s kojom smo gostovali i u Zagrebu. Ako baš budem jako zauzet, preupustit ću svom sinu Danilu režiju, ali nadam se da ću konačno režirati svoj prvi film!

Novi projekti

Nakon večere, malo prije ponoći s Radom, Lenkom i Jagodom Buić uputili smo se na party magazina Vanity Fair u ekskluzivnom prostoru Lancia Cafea koji je zakupio pola terase s bazenom hotela Excelsior na Lidu.

Između ostalih više i manje poznatih faca na partyju je bila i čitava glumačka ekipa filma “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, špijunskog trilera prema romanu Johna LeCarrea koji je svjetsku premijeru imao istoga dana kada i film Rade Šerbedžije “Io sono Li”: Colin Firth, Gary Oldman, John Hurt i ostatak glumačke ekipe šetkali su se između uzvanika i zabavljali. Šerbedžiji nije bilo do pretjerenog ludovanja, čitav dan bio je rastrgan između niza intervjua za različite medije, posebne tiskovne konferencije za film, pozdravljanja s mnogim prijateljima, premijere i večere pa je s Lenkom i Jagodom oko jedan sat iza ponoći napustio party.

Nikad mu nije oprostio

Na putu za Vanity Fair party prošli smo kroz onaj isti bar u Excelsioru u kojemu smo toga popodneva započeli jednodnevno druženje sa Šerbedžijom na Mostri i odjednom se naš sugovornik prisjetio duhovite epizode iz 1994. godine kada je bio na Mostri s filmom “Prije kiše” Milča Mančevskog koji je te godine osvojio Zlatnog lava.

- Vidiš ovaj klavir? - pita me Šerbedžija, pokazujući rukom prema klaviru koji se nalazi u kutu bara vrlo blizu šanka. - U baru sam sjedio s filmskom ekipom i prijateljima dok je neki tip svirao na klaviru, a Pređa (pokojni Predrag Vušović, Šerbedžijin veliki prijatelj, op. a.) bio je s nama i dopizdilo mu je što ovaj svira pa je skočio na njega, potjerao ga, sjeo za klavir i zapjevao “Vjeruj u ljubav” - objašnjava nam Šerbedžija.

- A kad se tip onako u strahu maknuo od klavira, shvatili smo da se radi o Quentinu Tarantinu! - otkriva nam dobro raspoloženi Šerbedžija i nastavlja se smijati. - Tijekom sljedećih godina Tarantino i ja smo su susretali više puta na raznim filmskim događanjima i festivalima i nije mi to uzeo za zlo! (smijeh) Ili možda ipak jest, pitamo se mi. Zanimljivo, Šerbedžija je u karijeri radio s nizom slavnih holivudskih filmaša kao što su Stanley Kubrick, John Woo, Guy Ritchie, Clint Eastwood i Christopher Nolan, ali s Tarantinom - nikad!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:02