ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Ako ste bili dijete u ovakvom braku, danas postoji velika šansa da ste i sami nevjeran partner!

 Stefanie Loos / REUTERS

Djeca čiji su roditelji varali imaju veće šanse da i sama budu nevjerna kad odrastu, sudeći prema istraživanju koje je objavio Journal of Family Issues, a provedeno je 2015. godine. Rezultati tvrde da će dijete čije je jedan roditelj prevario ili varao drugog imati veće šanse da kasnije isto to čini svom partneru ili partnerici, prenosi Business Insider.

U istraživanje je bilo uključeno 294 studentica i studenata koji su ispunjavali anketu o raznim odlukama, a htjelo se ispitati jesu li šanse manje ili veće da netko vara svog partnera ako je tijekom odrastanja saznao da mu je jedan od roditelja bio nevjeran drugom. Za početak je šokantno da je najmanje 33 posto ispitanika potvrdilo da su im ili otac ili majka varali drugu stranu, a to su češće bili očevi koji su prevarili njihovu majku.

Od ispitanika je najmanje 30 posto njih priznalo da su i sami najmanje jednom prevarili svog partnera ili partnericu, a oni koji su imali nevjernog roditelja imali su dva puta veće šanse da se nađu među onima koji i sami varaju (44 naspram 22 posto ispitanika).

No, to što su imali roditelja koji je varao ipak nije promijenilo opće stajalište o prijevarama, čak i ako su ga sami počinili, pa su tako svi podjednako loše govorili o prijevari. Znanstvenike je, naime, zanimalo postoji li šansa da oni koji su imali roditelja koji je varao kasnije lakše prihvaćaju taj koncept, što se u ovom istraživanju pokazalo netočnim.

Što se tiče razloga prijevare, jako se razlikuju, pa je kod žena češći razlog bila potraga za nečim općenito ljepšim u odnosu od onog što su imale u svojoj vezi, dok bi muškarci najčešće naveli da su u svojoj vezi samo htjeli više seksa. Poražavajuće brojke diljem svijeta govore o sve više rastava, pa je tako primjerice čak 40 posto brakova u Ujedinjenom Kraljevstvu u procesu rastave, a u SAD-u je ta brojka samo veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:03