OBITELJSKE VEZE I LJUBAV

JESTE LI PRVO, ZADNJE ILI JEDINO DIJETE U OBITELJI? Stručnjaci otkrivaju što to znači za vaš ljubavni život

Jeste li prvorođeno dijete u obitelji ili ste pak posljednji od nekoliko u nizu? Odgovor na ovo pitanje možda ne može predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati vaš ljubavni život, no, ako je vjerovati psihologinji Lindi Blair, položaj u obitelji zapravo govori puno o vašem karakteru. Blair je napisala knjigu na temu Redoslijed rođenja: 'Što Vaš položaj u obitelji stvarno govori vašem karakteru' i u njoj iznijela kako poredak u obitelji može utjecati na način na koji kasnije, kao odrasla osoba, dajete i primate ljubav u vašem životu.

Tako navodi da su prvorođena odnosno najstarija djeca marljiva, organizirana i odgovorna te empatična i puna brige za ljude oko sebe. U ljubavnim vezama to ih često dovodi do pretjerane samokritičnosti - prenosi njezine tvrdnje Huffington Post.

Ukoliko ste srednje dijete, trebali biste biti rođeni 'mirovnjak' i izvrsno postizati kompromise. Ta su djeca podložna padanju pod tuđi utjecaj i iako su svjesni svojih sposobnosti, vrlo često nisu sigurni što žele od života, što ih može zbunjivati i u ljubavi.

Kod najmlađeg djeteta vidljiva je, smatra psihologinja, potreba za pažnjom. Ipak, ljudi vole biti u njihovom društvu jer su veliki šarmeri, zaigrani, spontani i nije im strano ponekad riskirati.

Stručnjak za roditeljstvo Michael Grose naglašava da najmlađa djeca često kroz život očekuju da drugi umjesto njih donose odluke, pa ih partneri mogu doživjeti kao pomalo površne ljude.

Djeca jedinci odrastajući bez braće i sestara uvijek su, razumljivo, bila u središtu pozornosti. Konvencionalna, odgovorna i pouzdana, ova djeca zbog stalne pažnje na koju su navikli mogu biti izuzetno zahtjevni u ljubavi. Grose smatra kako u romantičnim odnosima upravo oni mogu biti ti koji će najteže ostvariti stabilnost - prenio je mišljenja stručnjaka Huffington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:13