LJUBAV POD ISTIM KROVOM

JESTE LI SPREMNI NA ZAJEDNIČKI ŽIVOT S PARTNEROM? Stručnjakinja za veze otkriva 4 bitne stavke o kojima morate razmisliti prije donošenja važne odluke

 Profimedia, ImageSource

Od prvog poljupca do zajedničkog života prolazimo mnoge bitne korake u vezi. Javno objavljivanje ljubavi, prva zaljubljena fotografija na društvenim mrežama, upoznavanje s obitelji i prijateljima pa i potpuno upoznavanje samih sebe - sve su to mali koraci koji, u slučaju da ste zaista naišli na svoju 'bolju polovicu', polako, ali sigurno vode do zajedničkog života. Hoće li on biti trajan ili ne nikad sa sigurnošću ne možemo znati, no, prije donošenja te velike odluke, potrebno je osvijestiti četiri važne stavke u našim ljubavnim odnosima, vjerujemo li savjetima stručnjakinje za veze Madeleine Mason.

Ona je za britanski Independent otkrila kako, poučena iskustvom u svom poslu, sa sigurnošću može tvrditi da nema ispravnog 'vremenskog recepta'.

- Ne postoji idealno vrijeme koje možemo primijeniti na sve parove. Tjedni, mjeseci, godine - svaki od mojih klijenata imao je potpuno drugačije iskustvo o tome kad su započeli sa zajedničkim životom - izjavila je Mason.

No, svima koji razmišljaju o tom koraku, savjetuje sljedeće:

1. Javna veza

Vaši prijatelji i obitelj moraju biti upoznati s osobom s kojom ćete dijeliti životni prostor i dane pred vama. To je svojevrsna potvrda da ste oboje 'načisto' s prirodom vašeg odnosa.

Ako vaš partner nema potrebu približiti vas svojim bliskim ljudima, vjerujete li mu dovoljno da s njim započinjete i završavate svaki dan?

2. Razgovor o budućnosti

Ne započinjite s nekim zajednički život ako niste razjasnili osobne želje o tome kako bi vaša budućnost trebala izgledati. Namjeravate li jednog dana ući u brak, želite li oboje djecu? To su bitna pitanja oko kojih ćete u jednom trenutku početi voditi svakodnevne rasprave. Spriječite to prije nego što će se one odvijati svakoga jutra za doručkom.

3. Razgovor o financijama

Ponekad neugodan, taj je razgovor ipak nužan. Prije no što s nekim krenete dijeliti stan i životne troškove, morate biti svjesni koliko je svatko od vas spreman financijski uložiti. Ovisno o materijalnim primanjima, nužno je napraviti svojevrstan troškovnik zajedničkog života, kako biste bili sigurni da ćete moći zajedno 'izgurati' mjesec.

Također, financije su nažalost čest uzrok svađa u ljubavnim vezama. Morate biti svjesni načina na koji vaš partner upravlja s novcem i razlučiti odgovarate li si međusobno i po tom pitanju.

4. Želja za suživotom koja proizlazi isključivo iz ljubavi

- Razmišljate li o zajedničkom životu samo kako biste si međusobno olakšali financijsku situaciju, činite grešku - upozorava stručnjakinja za veze i savjetuje da u tom slučaju razmislite o cimeru, a ne o tome da vašeg mladića ili djevojku učinite cimerom.

Bez obzira na to što nema pravila u omjeru ljubavi, želje za suživotom i racionalnog razmišljanja o tom koraku, kako biste doista bez 'zamagljenog i zaljubljenog uma' spoznali ove činjenice, nemojte nigdje žuriti.

- Žurba vas samo može odvesti u razočaranje. Dopustite si spojeve, dopustite si upoznavanje, dopustite si sve ono čega više neće biti kad počnete zajedno živjeti - savjetuje Mason i napominje kako, ako ipak postoji idealno vrijeme, onda ono ne bi trebalo biti kraće od tri mjeseca 'hodanja'.

Razdoblje od tri do šest mjeseci optimalno je da shvatite ima li vaša veza podlogu za eventualnu zajedničku budućnost, pa i prvi korak ka njoj - ključeve zajedničkog stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:17