NOVA STUDIJA

KAKO MUŠKARCI MOGU POSTATI PREDMET ŽUDNJE VIŠE ŽENA 'Bitno je pripadnicama suprotnog spola dati do znanja jedan detalj pa makar on i ne bio realan'

 Profimedia, Panthermedia

Nova studija sugerira da muškarci ženama postanu privlačniji kada one doznaju da su za njih zainteresirane i druge žene, piše The Independent.

Istraživači sa Sveučilišta St. Andrews, Durham i Exeter vjeruju da muškarcu poraste atraktivnost kada pojedine pripadnice suprotnog spola doznaju da je on predmet žudnje drugih žena te su rezultate studije na temelju koje su to zaključili objavili u časopisu Scientific Reports.

Naime, ako za muškarcem žude druge žene, percipira ga se kao dobroćudnog, vjernog i boljeg oca te zato postaje privlačniji.

Znanstvenici su u sklopu studije testirali ideju kopiranja partnera - pojave gdje se osoba smatra boljim potencijalnim romantičnim partnerom jer imaju iskustva u vezama.

Istraživači su u sklopu eksperimenta grupi žena pokazali fotografije muških lica, ruku i umjetničkih djela. Od 49 žena koliko ih je bilo u grupi tražilo se da kažu koliko im je svaka slika bila privlačna. Nakon toga im je rečena prosječna ocjena za svaku sliku te se od njih potom tražilo da slikama ponovno daju ocjenu.

Žene su u prosjeku prilikom drugog ocjenjivanja slikama muškaraca koje su druge žene ocijenile privlačnima davale 13 posto veću ocjenu.

"Žene naočigled kopiraju preferencije drugih žena, međutim moguće je da se to događa jer jedni na druge stalno utječemo", rekla je voditeljica istraživanja doktorica Kate Cross.

Ova se pojava zna vidjeti i kod ptica i kod riba te je poznata i pod imenom "Učinak vjenčanog prstena". Naime, smatra se da su osobe koje su u vezi u očima druge osobe poželjnije jer su već pokazale da su materijal za partnera.

Rezultate ove studije podupiru i rezultati studije koja je provedena na Sveučilištu Oklahoma State koja je otkrila da je 90 posto žena bilo zainteresirano za muškarca za kojeg su mislile da je zauzet. Međutim, kada im je prezentiran kao samac, samo ga je 59 posto žena željelo za partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:53