Seks s istom osobom do kraja života

Kako začiniti svoj seksualni život u dugogodišnjoj vezi?

 shutterstock
Uzbuđenje u braku ili dugoj vezi ne mora nestati. Bračna terapeutkinja Esther Perel savjetuje kako raspiriti vatru...

Zabava i uzbuđenje u dugogodišnjoj vezi ne trebaju nestati. To što ste zajedno godinama i poznajete se zaista dobro ne znači da sve mora biti rutina. “Neizvjesnost je gorivo za početno zanimanje i jaku želju.

Paradoks je to što dugogodišnji parovi postaju predvidljivi zbog čega veza postaje ustaljena, nedostaje akcije”, kaže bračna i obiteljska terapeutkinja Esther Perel, autorica knjige “Mating in Captivity”. Unesite pozitivne promjene u vaš odnos s nekoliko njezinih savjeta, koje prenosi The Guardian.

Teško, ali moguće

Prihvatite činjenicu da ćete imati seks s istom osobom do kraja života. Bit će teško, ponekad i dosadno, ali ne i nemoguće. Najveći problem je općenita teza da morate provesti što više vremena sa svojim partnerom kako biste razvili nešto što se zove “intima”, što logično vodi u seks, no upravo to je ono što je potpuno pogrešno.

Odvojenost

Problem je dakle u tome što sa svojim partnerom provodite previše vremena. Nemoguće je da vam netko koga konstantno gledate i s kim provodite previše vremena bude seksi. Nakon nekoliko mjeseci ili godina veze, dogodi se navika. Partnera uzimate zdravo za gotovo, a s vremenom vam ide na živce, poprilično. U jednom istraživanju, čest odgovor na pitanje: Kada vas vaš partner najviše privlači? Bio je: kada nije prisutan. To je zato što je anticipacija najveći afrodizijak, a udaljenost raspiruje erotsku maštu, vraćaju se fantazije. Nažalost, one se ponekad okrutno slome u trenutku kada ugledate svog partnera.

Sigurnost

Glavni kamen spoticanja u seksu kod dugogodišnje veze su sigurnost i pouzdanost. Osjećaj sigurnosti je lijep, ali tada istovremeno žudite za vatrom, strašću, rizikom, nečim novim. Ako imate jedno, ne možete imati drugo. To je bolna istina.

Samostalnost

Ostanite vjerni sebi. Radite stvari isključivo za sebe i ponekad se družite bez partnera. Ispitanici u jednoj studiji kazali su da su njihovi partneri najprivlačniji kada su bili u svom elementu: kada su duša neke zabave ili kada rade svoj posao jako dobro.

Dijelite iskustvo

Pokušajte zajednički novac trošiti na zajedničko iskustvo, umjesto da darujete jedan drugoga stvarima. Dijeljenje izleta ili putovanja pomoći će da izbjegnete ustaljenost, dosadu i naviku. Skupe poklomožete bacati jedan na drugoga usred svađe samo ako igrate u nekom filmu sa Sophijom Loren, ali u stvarnom životu, to će dovesti do mržnje i nereda.

Masturbacija

Masturbacija je u osnovi također seks sa istom osobom do kraja života, ali to nikome ne dosadi. Zašto? Zato što nema straha da će se dogoditi nesklad između vas u erotičnom smislu i vas u stvarnom životu. Vaša erotična osobnost ne miješa se s raznim ulogama koje obavljate: roditeljske, poslovne… Vaš erotični ego ima samo jedan cilj: orgazam. Između ta dva vaša ega postoji distanca, oni se ne preklapaju. Razmotrite odvojene spavaće sobe.

Želja, ne potreba

Naučite razliku između želje i potrebe. Prvo je seksi, drugo nije. Jedno je brinuti se o nekom na ravnopravnoj razini, a drugo je kada partneru morate biti dadilja. To će dovesti do manjka seksualnih odnosa s vašim partnerom, a dovesti do puno seksa s nekim drugim tko je neovisniji.

Sloboda

Ne očekujete da partneru budete sve na svijetu. Prije dva stoljeća sa 50 godina biste već bili mrtvi, no životni vijek se produljio, brak traje dulje i to treba izdržati. Dajte mu slobode i ne tjerajte ga da radi za vas sve i svašta.

Treća dob

Neka vas ne brinu glasine da se ljubavna vatra gasi s godinama. Lanjsko istraživanje pokazalo je da partneri koji su u braku čak 65 godina imaju više seksualnih odnosa tada nego što su imali za svoj zlatni pir.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 12:53