VALENTINOVO

LJUBAV U DOBA TINDERA Ispovijest cure koja je partnera pokušala naći preko aplikacije: 'Tamo visi hrpetina danguba, luzera i glupana, samo te vozaju'

 Getty Images

Koliko će se parova spojiti na ovogodišnje Valentinovo? Više nego ikad! To je pravi odgovor jer online spajanje parova nastavlja rasti širom svijeta. Međutim, pitanje je može li to biti dobar način za pronalazak partnera, piše BBC.

U budućnosti bi računalni program mogao određivati s kim ćete biti u vezi i koliko dugo. Takav se futuristički scenarij može vidjeti u jednoj od epizoda distopijske znanstveno fantastične serije 'Black Mirror'.

Tehnologija je već sad drastično promijenila način pronalaženja partnera jer popularnost online datinga nastavlja rasti od vremena kad je Match.com započeo ovaj trend sredinom devedesetih.

Aplikacije poput Tindera su danas sa svojim brzinskim 'swipe to like' pristupom dovele upoznavanje partnera na novu razinu.

Tinder je pokrenut 2012. paralelno s eksplozijom korištenja pametnih telefona. Samo dvije godine kasnije je prikupljao više od milijardu 'svajpova' na dan.

Jordan Brown, 24-godišnja blogerica kaže da je joj se život preokrenuo u listopadu 2016. kad je upoznala svog sadašnjeg dečka, koji je živio na sat i pol udaljenosti od nje. Nikako drugačije ga ne bi upoznala, a dodala je da su se spojili zbog zajedničke ljubavi prema Disneyju.

Kad se 30-godišnja Sara Scarlett preselila u Dubai 2015., pridružila se Tinderu da bi tako upoznala nove ljude. Svog bivšeg dečka je upoznala nakon mjesec dana. Ali prebacivanje 'svajpova' u partnere može biti teško, zaključila je.

'Provedeš sto godina brbljajući s ovim mladićima, a oni te ne žele pozvati na kavu. Tamo ćete naći stotine danguba, gubitnika i glupana koji nemaju pametnijeg posla nego da te vozaju', kazala je.

Unatoč takvim frustracijama aplikacije za upoznavanje brzo postaju sve popularnije.

Agencija Pew Research je nakon provedenog istraživanja objavila podatak da 59 posto odraslih osoba smatra da je upoznavanje partnera na internetu dobar način da se upozna ljude.

Još 2005. se čak 20 posto homoseksualnih parova upoznavalo na internetu. Taj se broj popeo na 70 posto u 2010., tvrde sociolozi Michael Rosenfeld i Reuben Thomas. Upoznavanje na internetu je osobito korisno za gay muškarce s obzirom da je homoseksualnost u mnogim društvima i dalje osjetljiva tema, a u pet država je kažnjiva smrću, kaže Jack Harrison-Quintana iz Grindra.

'Veliki je novac u igri kad su u pitanju ovakve aplikacije i konkurencija je jaka, pa je potrebno da kreatori aplikacija dobro poznaju svoje korisnike', kaže Paul Barnes, direktor u kompaniji App Annie.

Ovakve aplikacije su nekad zahtijevale da korisnici ispunjavaju iscrpljujuće upitnike. Sad strojno učenje pomaže u potrazi za prikladnim partnerima. Samo mali tekst od oko 300-400 riječi s Twittera je dovoljan da bi njihov softver odredio koliko dvoje ljudi imaju zajedničkog, kaže Daigo Smith, suosnivač LoveFluttera.

LoveFlutter je u suradnji s tvrtkom koja se bavim analizom korištenja jezika Receptiviti krenuo u kreiranje novih pristupa spajanju parova. Ovi novi pristupi su temeljeni na istraživanju Jamesa Pennebakera, profesora socijalne psihologije na Sveučilištu u Austinu. Profesor Pennebaker je proučavao 86 parova i pronašao da partneri koji koriste sličnu učestalost imenica, veznika i zamjenica imaju najveću vjerojatnost da budu zajedno nakon tri mjeseca veze.

Drugi pristup korištenju podataka je korištenje lokacije pametnog telefona da bi se pronašlo prikladnog partnera. Aplikacija happn analizira gdje je osoba boravila tijekom dana, onda pokaže ljude koji su prošli na udaljenosti od oko 250 metara udaljenosti, pa ih je lakše sresti u stvarnom životu.

Sljedeći tehnološki val u online upoznavanju će uključivati virtualnu realnost, tvrde stručnjaci. Moguće je da ćete skenirati ljude pametnim telefonima u kafiću i dobiti informaciju koliki broj njih ima profile dostupne na aplikacijama za upoznavanje. Daigo Smith tvrdi da ćemo možda umjesto u stvarne kafiće odlaziti u virtualne krčme i častiti pićem avatare drugih osoba uz pomoć kriptovalute.

Jedan od najvećih prigovora aplikacijama za upoznavanje je da nisu dovoljno prihvatljive ženama. Postotak žena na ovim aplikacijama nikad ne ide iznad 35 posto, kaže Jean Meyer, osnivač i direktor tvrtke Once Dating. Muškarci se često u takvoj komunikaciji ne ponašaju kao džentlmeni. Na aplikaciji tvrtke Once Dating zato žene ostavljaju informacije o muškarcima s kojima su se upoznale.

Bivši potpredsjednik Tindera Whitney Wolfe Herd je pokrenuo aplikaciju koja se zove Bumble na kojoj se od žena očekuje da naprave prvi korak. Tvrtka danas vrijedi preko milijardu dolara.

Upoznavanje na internetu će i dalje biti s nama, a nove tehnologije će ga poboljšavati, ali u ljubavi i dalje nema nikakvih garancija, napisao je Padraig Belton za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:12