TEŽAK SLUČAJ

MLADIĆ NAKON VEČERI DIVLJEG SEKSA I SNAŽNOG ORGAZMA OSLIJEPIO! Nije bio ni svjestan kakav je manevar izveo tijekom žestoke akcije

 Profimedia, Alamy

Neidentificirani muškarac završio je kao slučaj u znanstvenom medicinskom časopisu British Medical Journal nakon što je primljen u bolnicu, odjednom slijep na jedno oko, a sve zbog intenzivnog seksa i orgazma.

Znanstvenici su u članku u BMJ-u naveli kako je ‘29-godišnji muškarac primljen na hitnu pomoć prijavio sljepoću na lijevo oko koju je primijetio kako se to jutro probudio’. Međutim, liječnicima nije bio jasan uzrok iznenadne sljepoće pa su ga pustili kući bez konkretne dijagnoze i s uputom da se vrati na kontrolu za tri dana.

Kad je stigao za tri dana ponovno u bolnicu, dospio je kod novog liječnika koji mu je ponovno postavljao ista pitanja, no sjetio se pitati ga za seksualni život. Tad se i muškarac sjetio napomenuti da je noć prije nego što je ostao bez vida imao jako intenzivan seksualni odnos sa snažnim orgazmom.

Liječnici su tada shvatili da se radi o vrsti retinopatije, a da je muškarac nehotice izveo Valsalvin manevar te time doveo do sljepoće. Radi se o kombinaciji napetosti u trbušnim mišićima i zadržavanju daha kad dolazi do pritiska na zatvoreni dušnik, a tlak u prsima raste. Povišeni tlak rezultira pucanjem kapilara u oku i sljepoće koja se onda zove Valsalvina retinopatija, piše Daily Mail.

Hematolozi su također otkrili da Valsalvin manevar može uzrokovati i gubitak pamćenja. Visoki tlak u moždanim krvnim žilama rezultirao je prestankom dotoka krvi u središnji dio mozga što pak može za posljedicu imati amneziju, pokazala je studija iz 1998.

Smatra se da Valsalvin manevar uzrokuje amneziju kod jedne od 10.000 osoba, a u jednom je slučaju uzrokovala puknuće krvne žile u vratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:18