OSIM CIJENE

NAJPOPULARNIJI POKLON ZA VALENTINOVO BAŠ I NIJE DOBRA ZAMISAO Više je razloga zašto bi trebalo prestati kupovati ruže

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2020. u 23:35

red roses with a gift in shabby chic style for valentines day, Image: 363286008, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Gudrun Krebs / Panthermedia / Profimedia
Gudrun Krebs / Panthermedia / Profimedia

Ilustracija

Ruža, najčešći i najpopularniji poklon dragoj osobi na Valentinovo zapravo i nije baš dobra zamisao.

Prije svega, rezane ruže su na taj dan obično iznimno skupe. Povrh toga, veliku potražnju najčešće treba zadovoljiti i uvozom iz inozemstva, a to bez sumnje nije ekološki prihvatljivo.

Naime, rezane ruže uglavnom u Europu stižu iz Kenije, Etiopije, Kolumbije i iz Ekvadora, zbog čega treba računati na duge transportne rute i visoku emisiju ugljičnog dioksida.

Nadalje, proizvodni i radni uvjeti su u mnogima od spomenutih zemalja problematični i vrlo često nehumani.

Treba podsjetiti da su kupcima do sredine veljače na raspolaganju brojne autohtone alternative: u Europi se u prodaji već mogu naći prve proljetne cvjetnice poput tulipana, narcisa, zumbula, maćuhica i anemona.

Premda po bontonu muškarci ženama daruju isključivo rezano cvijeće i zna se da su tegle rezervirane jedino kao dar žene ženi, možda biste ovog Valentinova mogli napraviti iznimku te biti originalni i kreativni.

Trajniji dar od buketa ruža (koji se nakon kratkog vremena osuši) bez sumnje je i održiviji. Stoga bi muškarci mogli razmisliti o velikom izboru proljetnog cvijeća u teglama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo