NAJBOLJI VODIČ

Par troši šest puta više kalorija ako vodi ljubav stojeći nego ležeći na boku

 iStock
Fitness stručnjaci izračunali su sagorijevanje kalorija uz pretpostavku da odnos traje pola sata

Fitness stručnjaci portala 24/7 Fitness analizirali su različite seks poze i izračunali koje od njih sagorijevaju najviše kalorija. Kao vremensku mjernu jedinicu odabrali su (ambicioznih ili realnih, procijenite sami) pola sata.

Seks tijekom kojeg oba partnera stoje predvodi listu - tijekom takve ekshibicije, partneri skupa mogu sagorjeti 343 kalorije, s tim da muškarac, kažu, troši 198 kalorija, a žena 145. Ako seksom želite doći u formu, onda morate izbjegavati takozvani spooning, odnosno ležanje na boku, jer se tu troši tek 56 kalorija (muškarac i žena troše otprilike jednako).

Kako do bolje forme

- Veza između seksa i fitnessa se može usporediti sa situacijom “kokoš ili jaje”. Ako ste u boljoj formi, seks će vam biti bolji. A redoviti seks poboljšava i vašu izvedbu u tjelovježbi - rekao je Gary Lockwood s 24/7 Fitnessa, pa preporučio svima da redovito vježbaju i zdravo se hrane, ne samo zbog toga što će to učiniti čuda za vaš izgled, samopouzdanje i zdravlje, nego i zato što će vam regulirati hormone te otpuštati značajnu količinu endorfina koji reduciraju stres i bildaju libido, pa samim time ostavljaju i značajan trag na seksualni život.

Poza u kojoj muškarac leži, a žena je u poziciji sličnoj onoj pri izvođenju čučnja, najbolja je za žene (nakon poze u kojoj oboje stoje). Tu one mogu potrošiti oko 188 kalorija, dok kod muškaraca brojka ide tek do 50. Iduća najbolja poza za muškarce je ono što se u anglosaksonskim zemljama naziva “wheelbarrow” (slobodni prijevod - tačke).

Radi se o pozi sličnoj poznatom “doggyju”, žena je glavom okrenuta prema krevetu (ili kojoj već podlozi), a muškarac je iza nje, ali s varijacijom da su njegove noge raširenije od njenih. Tu muškarac troši 167 kalorija, a žena 149. To je druga najbolja poza po ovome kriteriju nakon one stojeće.

Žena na leđima s nogama gore, a muškarac na njoj je poza koju zovu “legs akimbo”. U njoj muškarci troše 153, a žene 111 kalorija. Nešto bolja za pripadnike oba spola koji seksom žele doći u formu je “lotus”, u kojem partneri skupa troše 287 kalorija - 148 on, a 139 ona.

Misionarski položaj

“Doggy”, misionarski položaj i “kaubojka” se nalaze u sredini ove liste. U “doggyju” muškarac troši 149, a žena 111 kalorija, u misionarskom muškarac troši 148 kalorija, a žena 51, dok u “kaubojki” ili njezinoj obrnutoj verziji žena troši 137 kalorija, a muškarac tek 50.

Ako u osnovnom misionarskom želite učiniti nešto za svoje trbušne i mišiće svoje guze, stručnjaci preporučuju malo podići kukove. U tome slučaju, žene mogu poduplati potrošnju kalorija.

Dok je komentirao rezultate istraživanja, Lockwood iz 24/7 Fitnessa je dodao da seks ima dobar utjecaj na otkucaje srca, pojačava cirkulaciju, kao i fleksibilnost tijela.

Objasnio je da i orgazam aktivira područje mozga koje je zaduženo za smanjenje osjećaja boli, a taj efekt može trajati i do 24 sata, što opet pomaže pri regularnom treningu i omogućuje vam veću izdržljivost. - Seks je također odličan za povećanje kvalitete sna. Bolji san znači da ćete se bolje odmoriti za svoj idući trening. Tako da, zaboravite napitke za prije treninga. Ako se doista želite pripremiti za dobru tjelovježbu, seksajte se prije treninga - kaže Lockwood.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:33