LJUBAV I RAZUMIJEVANJE

RAZLIKA U GODINAMA MEĐU PARTNERIMA IPAK JE BITNA Znanstvenici otkrili idealnu razliku u godinama za uspješnu i dugotrajnu vezu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2017. u 15:57

French Economy minister Emmanuel Macron and his wife Brigitte Trogneux arrive at the Elysee Palace in Paris, France, to attend a dinner in honour of Spain's King Felipe VI and Queen Letizia, June 2, 2015. REUTERS/Philippe Wojazer - RTR4YJV3
Philippe Wojazer / REUTERS

Emmanuel Macron i Brigitte Trogneux

Ljubav je možda slijepa, no zajednički život zasigurno nije. Premda brojni stručnjaci ističu da razlika u godinama nije važna ako se partneri razumiju i podržavaju, znanstvenici na Sveučilištu Emory u Atlanti ipak su se zapitali postoji li kakva pravilnost kod prekida.

Kako piše Independent, njihovo je istraživanje u samom startu otkrilo da razlika u godinama između partnera ima veliki utjecaj na uspjeh veze, dok primjerice odnos francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove 25 godina starije supruge Brigitte Trogneux znanstvenici smatraju iznimkom.

U njihovoj je studiji sudjelovalo 3000 parova i otkrili su da parovi s razlikom u dobi od pet godina maju 18 posto veću šansu za prekid od parova koji su vršnjaci. Šanse za prekid rastu na 39 posto ako je među partnerima razlika deset godina, a na čak 95 posto  u slučajevima kad je u pitanju razlika od 20 godina.

Koliko god pokušavali dokazati suprotno i zanemariti razliku u godinama, stručnjaci se ne slažu. Štoviše, otkrili su ipak da manja razlika u godinama znači i uspješniju vezu.

Rezultati studije pokazali su da najviše šanse za uspješnu vezu imaju parovi gdje je jedna osoba od druge starija tek godinu dana. Slučaj prekida u ovakvim vezama smatrat će iznimkom.

ELIPSO

Izdvajamo