PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

SEKSOPOLIS Antipepeljuga ili problem Ivankine aluminijske haljine

 Instagram
U noći kada su po zračnim lukama prosvjedi protiv odluke Ivankina tate da se stanovnicima sedam pretežno muslimanskih zemalja zabrani ulaz u Ameriku njezina haljina prelazi u zonu krvave politike

I dok se Pepeljugi život naglo poboljša kad joj dobra vila daruje čarobnu haljinu, Ivanki Trump dogodilo se upravo suprotno: nakon što je na Instagramu osvanula njezina slika u dugoj srebrnkastoj haljini vrijednoj više tisuća dolara, proglašena je neukusnom, bezdušnom i - bez stila. Zašto? Zato što se slika pojavljuje iste noći kada su po zračnim lukama diljem zemlje prosvjedi protiv odluke njezina tate da se stanovnicima sedam pretežno muslimanskih zemalja zabrani ulaz u Ameriku. Haljina je instantno proglašena “aluminijskom”, jer u aluminij se nekada zamataju promrzli izbjeglice, a ona koja šeta takvu haljinu - gotovo zločinkom. I nema veze što je iste noći Nicole Kidman šetala u zelenoj haljini ukrašenoj svjetlucavim papigama na dodjeli nagrada Udruženja filmskih glumaca, jer Ivankina haljina opterećena je s toliko više značenja od Nicoline i od haljina njezinih glumačkih kolegica. Nakon Trumpova dolaska na vlast odjeća njegove kćeri tiče se sudbine svijeta, politike i toliko drugih stvari kojih se ne bi trebala ticati. Još od Pepeljuge, haljina nije mogla toliko preokrenuti život one koja je nosi. A bila je to samo večera moćnih i uspješnih ljudi iz Washingtona, na kojoj se, naravno, ne pojavljuju luzeri i dekintirani jadnici. Ivanka se na toj večeri slikala sa suprugom Jaredom, biznismenom, sada i moćnim političkim čimbenikom, a mnogi su zamjerili i to što se Jaredova ruka, kao što se vidi u ogledalu iza njih, “odmara” na Ivankinoj stražnjici. Zbilja vulgarno, da jedan bračni par s troje djece tako izazovno pozira... Mogli bi se čednije držati!

U cijeloj toj galami, jedna mi stvar nije jasna: što su Ivankini kritičari očekivali? Da neće podržati očevu politiku, bez obzira na to što je aktivno sudjelovala u njegovoj kampanji u kojoj je on jasno najavljivao što kani napraviti uđe li u Bijelu kuću. Rijetko je koji političar, osim Hitlera, toliko držao do svojih obećanja kojima se većina služi samo da bi se dokopala vlasti. Od četrdeset obećanja, piše Washington Post, Obama ih barem dvadeset nije ostvario, neka je ostvario djelomično, a tek njih tucet je proveo. Priličan je problem to što se polovici Amerike Trumpova obećanja sviđaju, a drugoj polovici ne. No, zbog načina kako se tamo provode izbori, jezičac na elektorskoj vagi okrenuo se u Donaldovu korist i pojavio se predsjednik “totalno drukčiji od drugih”. Otada ono što se događa u Ivankinu ormaru nije njezina privatna stvar. Tim više što se maćeha Melania, s kojom je utrka u stilu započela tek u danima uoči inauguracije i na balu nakon nje, povlači u New York, gdje brine o tome da mlađi sin uredno završi razred.

Melania bi, općenito, mogla biti povučena Prva dama jer ne čini se da joj je baš ugodno pozirati uz supruga na gala događajima. No, tu je Ivanka, koja se odmah doselila u Washington i od koje se očekuje da zapravo bude Prva dama, u skladu s ružnim govorkanjima kako je njezin otac oduvijek bio zaljubljen u nju. Aluminijska haljina upućuje na to da Ivanka nije spremna na to da samo jedan večernji izlazak može izazvati takvu oluju bijesa od Istočne do Zapadne obale i dalje. No, nisu li to preambiciozna očekivanja od starije kćeri? Da bude ljepša, bolja i skromnija polovica vlastitog oca, bez obzira na to što je teško zamisliti da ju je Donald kao dijete podučavao empatiji i skromnosti. Ili je upravo tom haljinom dala bezuvjetnu podršku svome tati, kao i ona polovica Amerike koja se netom izjasnila da joj se predsjednikove mjere itekako sviđaju? Ima tu elemenata Pepeljuge, ima i neke Shakespeareove tragikomedije, no jedino što možemo sigurno reći jest da haljine nikada nisu bile teže te da iz sigurnog svijeta modnih mačaka prelaze u zonu krvave i zeznute politike u kojoj se tek trebaju snaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:56