PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

SEKSOPOLIS Šaljete li i vi samouništavajuće seks-poruke usred noći?

 Profimedia, Alamy
Kada je jednom ultrabogatom klincu na ultraprestižnom faksu sinula ideja da bi život kobnih ljubavnika mogao biti toliko jednostavniji omogući li im se što lakše brisanje tragova - rođen je Snapchat!

Da seks ponekad vodi ka samouništenju dobro nam je poznato još iz davnih dana. Recimo, u srednjovjekovnom viteškom romanu “Tristan i Izolda” erotska veza viteza i dame, nakon što je otkrivena, košta života. Koga briga za srednjovjekovni roman u stihovima, reći ćete! No, baš sve kasnije priče o preljubu i njegovim posljedicama izašle su - poput zeca iz mađioničareva šešira - upravo iz “Tristana i Izolde”. Stoljećima kasnije pridružit će im se i filmovi o preljubu, poput onih u kojima su briljirali Michael Douglas i Glenn Close, redom srednjovjekovni moraliteti sa smrtnim ishodom, a još par desetljeća kasnije nekom će ultrabogatom klincu na ultraprestižnom faksu sinuti ideja da bi život kobnih ljubavnika mogao biti toliko jednostavniji omogući li im se što lakše brisanje tragova. I tako je rođen Snapchat! Ovo je, naravno, alternativna povijest koja se nikad nije dogodila jer Snapchat se ne bavi nikakvim kobnim ljubavnicima poput Tristana i Izolde, već golemom i razigranom tinejdžerskom populacijom koja se uvijek rado seks-tekstala, a Evan Spiegel, “otac” Snapchata kojem je danas dvadeset i šest godina, shvatio je da će im izmjena takvih sadržaja biti lakša ako kompromitirajuće poručice i sličice nakon što su viđene - nestanu.

Ovih su dana dionice Snapchata izišle na burzu, cijena im vrtoglavo raste, a Spiegel je multimilijarder, što za njega nije nikakva novost jer se rodio u silno bogatoj kalifornijskoj odvjetničkoj obitelji te je odmalena vičan svakovrsnom luksuzu. I dok je devetnaesto stoljeće vrvjelo vlasnicima čeličana, strogim brkatim tipovima sa srebrnim satovima u džepu, dvadeset i prvo stoljeće vrvi hiper bogatim klincima što su smislili neke ultra infantilne aplikacije na kojima milijuni njihovih sljedbenika tako rado gube vrijeme. Danas je već svima manje ili više jasno da se do uspjeha i milijuna ne dolazi samoprijegornim radom i odricanjem, mrštenjem i ustajanjem u zoru, nego vječnim tulumarenjem. Doduše, svi ti bogati klinci nakon što im ideje donesu prvi novac pokrenu vlastite kompanije i u njima se preobraze u ne baš tako ugodne šefove (pa tako Spiegel od svojih zaposlenika traži da mu povjeravaju svoje najintimnije tajne), ali i dalje nose majice, blistavo se osmjehuju i hodaju s popularnim curama poput Mirande Kerr. Pomalo su čudni ti novi klinci, ali tko smo mi da im sudimo?

Primjerice, Mark Zuckerberg, osim što se sa starosjediocima nekog rajskog otoka svađa zbog vlastitog posjeda oko kojeg je sagradio golemi zid, ima neobičnu naviku da pojede samo ono što sam ubije, a Evan je toliko nepovjerljiv prema društvenim mrežama da ga ne možete naći ni na jednoj, pa ipak... Formula je tako jednostavna. Dok su naše oči uprte u još jedan Moody’sov izvještaj, plaće nam se kreću oko pet tisuća kuna, sanjarimo o bijegu (osim ako nismo među pet stotina novih hrvatskih milijunaša, što se po svoj prilici bave aplikacijama ili hotelijerstvom), sa Zapadne obale stižu nam uznemirujuće vijesti: kakve kreditne agencije, kakve plaće, kakva radna vremena, kakve gluposti.

Dovoljno je roditi se bogat daleko od Hrvatske i svi će vaši problemi biti riješeni. Doduše, korisnici Snapchata doista nisu kobni ljubavnici, populacija koja ga koristi i koja iz dana u dan raste ima otprilike četrnaest godina, ali koga briga čiji vas novac čini bogatim. Najnoviji milijarder iz Silicijske doline nije čak ni diplomirao i ne pada mu na pamet baviti se takvim stvarima, zašto i bi kad mu se više nikad neće dogoditi glupa situacija u kojoj mu inače darežljiv otac za sedamnaesti rođendan odbija kupiti neki bijesni auto pa se on u znak protesta seli u maminu vilu i dodaje još jedan kamenčić u njihovu silno složenu i dugotrajnu brakorazvodnu parnicu. Evan je u kratkom roku stvorio vojsku konzumenata ponuđenog im blesavog sadržaja, rođenu oko početka novog milenija. I dok se seks-tekstate u noći, razmislite o tome jesu li vaše poruke samouništavajuće ili kompromitirajuće pa ubacite još koji dolar našem Spiegelu u džep!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:13