ŽENSKA SEKSUALNOST

ŽENSKI ORGAZAM NE MORA BITI TABU TEMA 'Britanska ginekologinja odgovorila je na pitanja koja se ne usudimo postaviti ni same sebi'

 YouTube ScreenShot

Unatoč modernom društvu u kojem živimo, širenju ljudske svijesti i učestalim razgovorima koji se tiču seksualnosti, neki tabui i dalje su svakodnevno prisutni.

Jedan od njih svakako je i pitanje ženskih orgazama. Kako bi se razgovori potakli, a saznanja počela prenositi, britanski Independent razgovarao je s liječnicom Sherry S. Ross, ginekologinjom koja je nedavno, nakon 25 godina svakodnevnog iskustva sa ženskim pacijenticama, izdala knjigu 'She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health. Period.', u kojoj odgovara na sva ona pitanja koja su joj se žene u ordinaciji bojale postaviti.

Nerijetko učene o svom tijelu, žene su najčešće u otkrivanju svoje seksualnosti prepuštane same sebi. Pitanja koja ih muče jedva prozbore svojim ginekolozima, a opširnije o problemu razgovaraju samo u dobro poznatom i ugodnom ženskom društvu i to, najčešće, nakon boce vina.

Koji je najbolji način za postići orgazam? Koliko često je 'normalno' imati orgazam? Bi li ga trebala postići tijekom penetracije? Zašto nikada nisam? - sva se ta pitanja rijetko spominju van ginekološke ordinacije, a i tamo su puka rijetkost. Naime, pomalo nevjerojatno zvuči činjenica koju Dr. Ross iznosi, a ta je da čak 65 posto žena osjeća neugodu uopće izgovoriti riječ vagina, a njih 45 posto nikada ni s kime ne govori o svojem spolnom organu, pa ni s liječnikom od povjerenja.

Upravo zato, novinari Independenta razgovarali su s Dr. Ross koja je s njima odlučila podijeliti najzanimljivije podatke istraživanja na temelju kojeg je napisala spomenutu knjigu.

Pa dakle, zašto neke žene nikada ne postižu orgazam?

Dr. Ross govori da je nekim ženama teško postići zadovoljstvo u seksu, dok je za neke to doista i nemoguće.

Istraživanje pokazuje da je 43 posto žena iskusilo neke poteškoće u seksu i postizanju užitka, a 12 posto tih žena automatski ih pripisuje stresu. Nažalost, seksualni problemi se s godinama povećavaju i to najčešće kod žena u dobi od 45 do 65 godina.

- No, nužno je znati da su problemi seksualne disfunkcije kod žena rješivi - naglašava ginekologinja i savjetuje kako je upravo zato važno probleme iznositi i o njima razgovarati.

- Ipak, činjenica je da u spavaćoj sobi postoji rodna nepravda – govori Dr. Ross i potkrepljuje izjavu podatkom da postoji ukupno dvadeset i šest odobrenih lijekova za erektilnu disfunkciju u muškaraca i nula lijekova za žene.

- Oduvijek je očito da se premalo pažnje posvećuje seksualnim problemima žena, osim one brige koje uključuju rađanje – dodaje liječnica.

U svojoj bogatoj praksi, ali i istraživanjem koje je provela, Dr. Ross je iznijela podatak da 10 do 20 posto žena nikada nije doživjelo orgazam.

Bol pri seksualnom odnosu također je tema koja se izbjegava, a ženama itekako onemogućuje užitak. Prema istraživanju spomenute liječnice, čak jedna od deset Britanki doživljava seks kao bolno iskustvo.

- Razlog boli kod nekih pacijentica je naprosto nedostatak seksualnog nagona što automatski sprječava vlažnost rodnice i sukladno tome, uzrokuje bol pri penetraciji - pojašnjava ginekologinja.

Kad joj se pacijentice obrate s tim neugodnim problemom, dr. Sherry Ross postavi im nekoliko pitanja:

- Imaju li problema u ljubavnom odnosu sa svojim partnerom?

- Je li im njihov partner seksualno privlačan?

- Jesu li u mogućnosti imati orgazam?

- Masturbiraju li?

Navedena pitanja za cilj imaju isključiti seksualnu disfunkciju kao razlog boli pri odnosu, pa samim time i nepostizanja orgazma.

Dr. Ross smatra kako neki slučajevi nemogućnosti postizanja orgazma ne moraju nužno za razlog imati potpunu seksualnu disfunkciju, već puko nepoznavanje vlastitog tijela. U istraživanju koje je provela među mladim ženama u dobi od 16-25 godina, pola njih na medicinskom dijagramu nije znalo prepoznati vaginu. Testna skupina studentica jednog sveučilišta također nije pokazala zavidnije znanje. Naime, trećina tih žena nije znala na dijagramu prepoznati klitoris. Dakle, očit zaključak koji Dr. Ross navodi je -

- Ako ne znate gdje je, kako ćete pronaći izvor užitka?

Žene za početak moraju razumjeti što im točno pruža užitak, gdje im se nalazi klitoris i na koji način ga je potrebno stimulirati kako bi postigle osjećaj ugode koji dovodi do orgazma.

- Masturbacija je stvar vježbe, a vježbom se dolazi do savršenstva. Baš kao i hodanje, trčanje ili pranje zubi, masturbaciju možete naučiti – pojašnjava ginekologinja.

Ipak, do nemogućnosti postizanja orgazma može dovesti niz problema . Uz spomenuti nizak libido i bolan seks, razlozi mogu biti i odbojnost prema seksu koja se svrstava u sferu ljudske psihe, pa je pomoć ponekad nužno potražiti i van ginekološke ordinacije – zaključila je doktorica Ross za britanski Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:22