PARETOV PRINCIP

ZNATE LI KAKVA JE TO '80/20' VEZA? Mnogi se parovi u nju kunu i tvrde da ih je preporodila, biste li i vi imali hrabrosti upustiti se u takav odnos?

 Getty Images/iStockphoto

Paretov princip, odnosno pravilo 80/20, kaže da 80 posto posljedica proizlazi iz 20 posto uzroka.

Ekonomist Vilfredo Pareto postavio je princip krajem 19. stoljeća kada je uočio da 20 posto stanovništva Italije posjeduje 80 posto zemlje te je također uočio da 20 posto mahuna iz njegovog vrta sadrži 80 posto graška.

Pravilo 80/20 primjenjivo je u nizu disciplina, od ekonomije preko programiranja do sporta, a u posljednje ga vrijeme mnogi primjenjuju na svoj ljubavni život u želji da iz svoje veze izvuku maksimum, piše The Independent.

Kada se radi o ljubavnom životu, pravilo 80/20 fokusira se na ideju da jedna osoba ne može ispuniti 100 posto svih vaših zahtjeva u svim trenucima. Partneri se stoga potiču da uzmu dio svog vremena - točnije 20 posto - i provedu ga radeći stvari koje ih uveseljavaju.

U nekim slučajevima partneri znaju odabrati bavljenje novim hobijem ili putovanje bez da se moraju partneru javiti.

U dugotrajnim ozbiljnim vezama, gdje se ponekad teško postižu kompromisi, pravilo 80/20 trebalo bi eliminirati bilo kakve negativne osjećaje kroz privremeno razdvajanje.

Naravno, svaka će 80/20 veza biti drukčija, a to se posebice odnosi na temu seksa. Tijekom svojih 20 posto vremena trebali biste se posvetiti sebi, a to za svakoga može znači nešto drugo.

Neki partneri se odluče apstinirati, dok drugi odluče zadovoljiti svoje želje s nekim drugim. Takve veze često mogu nalikovati otvorenima, međutim parovi u svojim 80/20 vezama moraju osigurati da će se takva raspodjela vremena i poštovati.

Ako je vjerovati izreci 'daleko od očiju, daleko od srca', partneri koji odluče u svojoj vezi primjenjivati Paretov princip moraju imati puno povjerenja jedno u drugo. Jako puno. No, oni parovi koji su pokušali tako živjeti kažu da je njihova veza sada puno snažnija nego prije.

Prije nego što odlučite unijeti ovu novinu u svoj život postavite si logično pitanje: Što ako se vašem partneru vrijeme koje provodi bez vas počne sviđati više nego onih 80 posto koje provodi s vama?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:12