NOĆNI TIPOVI, OPREZ!

Sjedite li dugo u noć pred računalom ili pred TV-om postat ćete depresivni!

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 27.07.2012. u 15:25

LONDON - Sjedenje pred zaslonom računala ili televizorom do kasno u noć ili spavanje pred upaljenim televizorom može povećati vaše izglede da postanete depresivni, po studiji znanstvenika iz SAD-a.

Studija znanstvenika medicinskog centra sveučilišta Ohio, dijelom financirana i od ministarstva obrane SAD-a, trebala bi na razmišljanje nagnati noćne sove. Istraživači su hrčke noću izlagali prigušenom svjetlu i uočili su promjene u njihovom ponašanju i mozgu izrazito slične simptomima kod depresivnih ljudi. Povećanje izloženosti umjetnom svjetlu u posljednjih 50 godina podudara se s povećanjem stope depresije, posebice kod žena koje su dvostruko sklonije tom stanju od muškaraca.

"Rezultati kod hrčaka u skladu su s onime što znamo o depresiji među ljudima", rekla je Tracy Bedroisan koja je vodila studiju objavljenu u časopisu Molecular Psychiatry.

Hrčci su u eksperimentu četiri tjedna bili izlagani slabom svjetlu tijekom noći, sličnom onome koje stvara ekran TV-a u zamračenoj sobi, a rezultati su uspoređivani s kontrolnom skupinom koja je bila izlagana normalnom ciklusu svjetla i mraka. Eksperimentalna skupina je potom dva ili četiri tjedna bila izlagana normalnom ciklusu i potom ispitivana.

Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i imali slabiji interes od uobičajenog za pijenje zaslađene vode, što su dva simptoma usporediva sa znakovima depresije kod ljudi.

Zabilježene su i biološke sličnosti kada su istraživači utvrdili promjene u dijelu mozga hipokampusu u skladu s onima kod ljudi oboljelih od depresije.

Simptomi depresije bili su, međutim, reverzibilni, utvrdili su istraživači na osnovu rezultata kod hrčaka koji su se vratili normalnom ciklusu svjetla i mraka.

Izdvajamo