MALA, ALI MOĆNA NAMIRNICA

Sjemenke su izvor zdravlja

 iStock

Sjemenke mnogih biljaka, osim što su jestive i aromatične, sadrže i tvari dragocjene za srce i krvožilni sustav, za borbu protiv stresa, ali i starenja. Uz to, korisne su za liječenje brojnih svakodnevnih tegoba, od lijenih crijeva do sindroma nadraženog kolona. To je dovoljno razloga da ih počnete redovito koristiti kao dodatak jelima. Sjemenke možemo podijeliti na uljne i aromatične.

Uljne za jako srce

Uljne sjemenke sadrže velike količine esencijalnih masnih kiselina (omega-3 i omega-6) koje su nužne za srce, krvožilni sustav i mozak. Bogate su i vitaminima B skupine, posebno vitaminom B6, koji je vrlo važan za živčani sustav i probavu, B1 koji je potreban za pravilan rad srca te B3 koji pomaže u regulaciji kolesterola u krvi. Uljne sjemenke obiluju i cinkom i selenom, mineralima koji su poznati po antioksidativnom djelovanju zahvaljujući kojem usporavaju starenje stanica. Prirodan su izvor energije, podižu raspoloženje, snižavaju razinu kolesterola u krvi te održavaju krv fluidnom.Ipak, ne valja pretjerivati s konzumacijom jer imaju veliku kalorijsku vrijednost: prava mjera je jedna jušna žlica dnevno.

- Od sjemenki boražine dobiva se ulje naročito bogato gama-linolnom kiselinom koja djeluje protuupalno, pomaže u reguliranju kolesterola u krvi te održava optimalnu cirkulaciju.

Korisno je i za uspostavljanje optimalne razine masti u koži, a njegovi aktivni principi sprečavaju razvoj upalnih procesa.

- Male tamne sjemenke maka vrlo ugodne arome imaju blago sedativno djelovanje te pospješuju opuštanje. Blago su aromatične i odlično se okusom slažu s kruhom i pekarskim proizvodima ili kao nadjev za kolače.

- Sjemenke bundeve sadrže puno željeza, a 50 g sjemenki dnevno dovoljno je da pokrije trećinu potrebe organizma za cinkom, koji je ključan element za imunosni sustav te za zdravlje kože i kose. Uz to sadrže odličnu mješavinu antioksidativnih tvari te 50,5 posto masnoća, posebno esencijalnih masnih kiselina omega-3.

- Aromatične sjemenke sezama vrijedan su izvor minerala, posebno kalcija, koji je koristan za zdravlje kostiju. Stoga je jedna šaka dnevno ovih sjemenki odlična za prevenciju osteoporoze te pomaže u periodima povećanih napora i stresa.

- Sjemenke lana sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina nužnih za zdravlje srca i krvožilnog sustava, ali i živčanog sustava te općenito obrambenog sustava organizma. Zahvaljujući biljnoj sluzi koja u kontaktu s vodom povećava volumen odlične su i za regulaciju probave, imaju blago laksativno djelovanje te ublažavaju osjećaj gladi.

Aromatične gode probavi

Najvažnija karakteristika aromatičnih sjemenki je poboljšanje pravilnog rada crijeva. Pomažu održavanju ravnoteže crijevne mikroflore te time sprečavaju fermentaciju hrane i stvaranje crijevnih plinova, nadutost i grčeve u trbuhu. Dragocjeni su saveznici za ublažavanje stresa jer ulja koja im daju posebnu aromu imaju opuštajući učinak.

- Sjemenke kopra osvježavaju, sprečavaju fermentaciju i potiču stvaranje mlijeka kod rodilja te pomažu u zaustavljanju štucanja. Mogu se žvakati za osvježavanje daha ili pak upotrijebiti za začinjanje ribe i juha, uz sir ili za pripremu čaja.

- Sjemenke anisa sadrže biljne sluzi (korisne za probavu), flavonoide (koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje) i esencijalno ulje bogato anetolom - tvari koja im daje karakterističnu aromu. Potiču tek i probavu, olakšavaju oslobađanje crijevnih plinova, ublažavaju bolove uzrokovane kolikama i smiruju kašalj, a odlična su pomoć i protiv nesanice i stresa.

- Sjemenke korijandra odlične su za probavu i sprečavanje fermentacije. Preporučuju se osobama koje pate od sindroma nadraženog kolona uslijed stresa.

- Sjemenke komorača bogate su kalijem, nužnim za pravilan rad mišića i diurezu. Uz to, potiču izlučivanje tekućine, pa su odličan saveznik u borbi protiv celulita. Korisne su kod probavnih tegoba, aerofagije (gutanje zraka), bolova i nadutosti u trbuhu.

- Kvinojine sjemenke sadrže visokokvalitetne proteine te sve esencijalne kiseline. Posebno je važno to što sadrže lizin, koji je važan jer potiče stvaranje kolagena u koži.

Odličan su izvor fosfora, kalija i magnezija, a ne sadrže gluten pa ih mogu jesti i oboljeli od celijakije. Prije upotrebe treba ih staviti da se namaču u hladnoj vodi, a zatim ih kuhati oko 15 minuta.

- Pikantne sjemenke gorčice odlična su pomoć za osobe koje pate od bolesti jetre jer potiču stvaranje žuči.

Ipak, ne smije se pretjerati s njihovom konzumacijom jer mogu izazvati nadraženost probavnog sustava i pojavu hemoroida.

Odlične protiv stresa

Sjemenke suncokreta uljne su sjemenke s visokim postotkom masnoća (45,6 posto), posebno onih višestruko nezasićenih (poput linolne kiseline) koje pospješuju koagulaciju krvi. Zahvaljujući lecitinu održavaju pod kontrolom razinu kolesterola u krvi. Odličan su izvor minerala te stoga vrlo preporučljive za konzumaciju u periodima pojačanog fizičkog ili psihičkog stresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:11