SKI PATROLA JUTARNJEG

FOTO: INNERKREMS JE U PROBLEMIMA, ALI I DALJE PREDIVAN! Bilo bi šteta da jedna strana skijališta ostane van pogona zbog financijskih problema

Cijela jedna strana skijališta ne radi zbog financijskih problema kompanije koja vodi skijalište. Navodno će problem riješiti do kraja mjeseca. Bila bi šteta da tako ne bude
 Danijel Soldo / CROPIX

Innerkrems prošlog tjedna nije bio u formi.

U stvari, nije u formi od početka sezone, od 21. prosinca. Nikad tako kasni početak. Razlog nije bio nedostatak snijega, bilo ga je dovoljno. Ovo maleno koruško skijalište fantastičnog potencijala kao da pomalo umire. Volio bih da nisam u pravu, jer sam uz Innerkrems vezan kao uz niti jedan austrijski zimski centar.

Problem je, a što bi drugo nego - novac. Jednom su, prije par godina, skijalište od bankrota spasili lokalni hotelijeri, po svemu sudeći tako će biti i ovaj put.

Lagano skijanje

Dakle, prošli tjedan nije radila kompletna jedna strana skijališta. To znači: dvosjedežnica koja vodi gotovo do vrha, te sidro koje se nastavlja na nju. Do finih 2200 metara. Bilo je tu ne tako davno još žičara, ali ove dvije su jedine preživjele. To je ona manje zahtjevna, gotovo uvijek sunčana strana Innerkremsa. Idealna za lagano skijanje i povremeno odmor na terasi restorana. OK, to je jedna polovica tužne priče.

Na drugoj je strani radila četverosjedežnica. Ali nije sidro uz slalomski poligon, niti tzv. pijano sidro. Cijeli Innerkrems opsluživale su dvije žičare! Sjedežnica i malo sidro na stazi za početnike. Da, i one špage za dječicu.

Riječ je o skijalištu u kojem su se, uz mnoga druga pa i hrvatska, održavala FIS prvenstva Austrije. Natjecanja s nekim od najboljih skijaša svijeta. I naravno, govorim o Innerkremsu u kojem su se 15 godina pripremali Kostelići. I svi naši reprezentativci. Prošlog tjedna tamo su trenirali članovi Ski kluba Mladost. Da nije bilo njih, na stazama bismo bili moj kolega fotograf Danijel Soldo i ja. Eh da, i dvojica žičničara.

Paradoks. Vrijeme je bilo savršeno. Snijega dovoljno. Temperatura blago ispod nule. Staze odlično uređene. Konfiguracijom zanimljive, za svakog ponešto. Hoteli su radili. Sve je izgledalo bajkovito. Fenomenalno skijanje!

FOTOGALERIJA: Skijaška patrola Jutarnjeg lista u austrijskom Innerkremsu

Mora proraditi

Je li moguće da kompanija koja vodi skijalište ne vidi računicu?

Probat ću nešto riješiti do kraja siječnja. Dvosjedežnica mora proraditi! - sebi u bradu govori Christian Fruehauf, vlasnik najvećeg hotela u Innerkremsu.

Taksativno, Innerkrems je maleno selo s dvadesetak kuća i pet hotela. Nalazi se nedaleko od Gmunda (Porsche muzej!), ima pet hotela, jedan sportski dućan i dva kafića. Beskrajno šarmantni, praktični (autoput osim zadnjih 20 km), skijaški izazovni mali raj. Odumire li?

Preporuka smještaja: Almresort Frühauf

Innerkrems, Austrija, 130120
SKI Patrola Jutarnjeg Lista, skijaliste Innerkrems.
Na fotografiji: Hotel Fruhauf
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Almresort Fruehauf

Od malenog Innerkremsa nekako i ne očekuješ glamur, komfor, hotele visoke kategorije. Pa ipak, koruški centar tu stoji vrlo dobro. Ističe se Almresort Fruehauf, iznimno ugodan hotel s ogromnim wellnessom, s vanjskim i unutarnjim bazenom, s fitnessom, masažom...

Innerkrems, Austrija, 130120
SKI Patrola Jutarnjeg Lista, skijaliste Innerkrems.
Na fotografiji: Katarina u bazenu
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Naravno, tu je tradicionalna kuglana, pa i stolni tenis. Hotel ima 3 + kategoriju jer nema lifta i jer su neke sobe manje nego bi to četiri zvjezdice zahtijevale, ali - tko mari? Gosti su zadovoljni, posebno hranom koja je “forte” ovog objekta. Fruehauf nudi puni pansion, plus popodnevni snack. I sve to za manje od 100 eura dnevno. A ako ste veća grupa, cijena pada na 75 eura! Skroz fer.

Riječ više - Christian Fruehauf: Kostelići su nas otkrili!

Početak 90-ih godina prošlog stoljeća. Kostelići u potrazi za oazom mira i ozbiljnih staza. Za hotelom koji neće tražiti puno, a koji će nuditi dovoljno. Sporthotel Fruehauf je bio upravo to. Tada s malenim wellnessom, bez ovog drugog raskošnog bazena, bez dodatne zgrade Stulleck. Kasnije su se preselili u susjedni Berghof, jer je Fruehauf postao prevelik, preživ.

No, Christian Fruehauf ih i dalje smatra svojima.

- Ako gledamo iz hrvatske perspektive, Kostelići su nas otkrili. Nisu još bili zvijezde, Janica i Ivica bili su mladi. Drago mi je da su naletjeli na moj hotel, pa čak i ako su ga kasnije zamijenili susjednim. Pokrenuli su mnoge, Hrvati su mi danas među najdražim gostima, redovno dolaze individualno ili klupski, ovako kao Mladost koju gospodin Karađole dovodi već 16 godina! Očito im se kod nas sviđa i mogu se samo nadati da će suradnja potrajati.

Innerkrems, Austrija, 130120
SKI Patrola Jutarnjeg Lista, skijaliste Innerkrems.
Na fotografiji: Kristijan, manager hotela Fruhauf
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Christian Fruehauf

Hrvati su dobri skijaši, ponosan sam što je dobar dio njih do uspjeha u Svjetskom kupu došao trenirajući na našim stazama. Situacija trenutno nije idealna, ali radim na tome da se sve vrati u normalu, da sve žičare opet budu u funkciji - kaže najveći hotelijer u Innerkremsu, uvijek nasmijani Christian Fruehauf.

Ski Pass: Innerkrems

Dnevna - 36,50 eura

Šestodnevna - 180 eura

Innerkrems, Austrija, 130120
SKI Patrola Jutarnjeg Lista, skijaliste Innerkrems.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 19:22