HEILIGENBLUT

FOTO/VIDEO: SKI PATROLA JUTARNJEG U NAJLJEPŠEM AUSTRIJSKOM SIJALIŠTU 'Tek treći dolazak otvorio mi je širom oči, kakav snijeg, kakve planine'

Tek treći dolazak otvorio mi je širom oči. Kakve senzacionalne planine, kakva širina, kakav nevjerojatan snijeg! Ovaj koruški biser mora se vidjeti. Čak i ako niste free-rider
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Tako to obično biva, onaj prvi pogled, doživljaj, dojam... Ispadne loš. Ma nije da mi se Heiligenblut nije prije deset godina svidio, bio je skroz OK, puno snijega, hladno, sunčano, tiho, široko. Sve to. Ali mi nije bilo potpuno jasno zašto bi, recimo, netko iz Zagreba išao u Heiligenblut skijati ako postoje skijališta s boljim žičarama, s više staza, a jednako ili čak i manje udaljena.

Osam godina kasnije, u društvu slovenskih i hrvatskih novinara, posjetio sam Heiligenblut i nekako shvatio da je bolji nego sam mislio. Jest da je bilo toplo, snijeg samo pri vrhu prave kvalitete, skijanje, dakle, limitirano. Ali bilo je proljeće, pola europskih skijališta bilo je natopljeno, bljuzga na sve strane... Heiligenblut je bio solidan, na momente i vrlo dobar. Treći posjet potpuno mi je resetirao um. Sve do tada viđeno i doživljeno nema veze. Pa ovo je fantazija! Sva sam austrijska skijališta prošao, ona bitna i manje bitna, velika i mala, skrivena i izložena. Heiligenblut je najljepši.

Čak ni nesretna okolnost što sam tih dana bio ozbiljno narušenog zdravlja i natečenog koljena nije uspjela pokvariti sliku. Koruški dragulj koji se uzdiže nad zgodnim mjestom s ne više od 50 kuća i 10 hotela, seže do sjajnih 2900 metara. Ima dugu sezonu i jednako tako duge staze, široke, strme, manje strme, ima toliko prostora i mogućnosti za free-ride da ne znaš gdje krenuti. Da, nema supermoderne sjedežnice s grijanjem stražnjice, nema niti staklene fancy restorane s krznom i kožom na foteljama. To ovdje nije koncept. Umjesto udobnih sjedežnica Heiligenblut ima velik broj vučnica, ali i sasvim solidne kabinske žičare, jednu koja ide kroz tunel (!), spektakularnu. A kad smo već kod restorana na stazama, ima ih dovoljno. I odlični su!

Treba pratiti vremensku prognozu, pa se odvažiti i krenuti. Drugačije skijanje, ali - nema prevare! Heiligenblut igra pošteno prema svojim gostima, nudi puno i traži malo. Cijene su niže nego u poznatijim centrima. Isplati se doći. Ne, krivo - mora se doći!

FOTOGALERIJA, Ski patrola: Heiligenblut

UKUPNA OCJENA 68/80

1. ALTA BADIA 74

2. Sexten 72

3. Kronplatz 71

4. Obertauern 70

5. Nassfeld 70

6. Schladming 69

7. Katschberg 69

8. Kitzbühel 69

9. Heiligenblut 68

10. Kals-Matrei 68

11. Gerlitzen 66

12. Ravascletto/Z. 66

13. Innerkrems 62

14. Arnoldstein 62

15. Sella Nevea 60

16. Sillian 57

17. Kanin-Bovec 56

Preporuka smještaja: Landhotel Post

Još jedan u nizu starih hotela koje preporučujemo. Heiligenblut i nema novih, ali to je ionako ovdje nepotrebno. Cijela je priča, koncept, nešto što se drugdje ne pronalazi. Landhotel Post je udoban, ima kuhare koji znaju svoj posao, ima odlične i efikasne konobare, uglavnom Mađare jer je hotel u mađarskom vlasništvu. Bazen je tu, ugodan, idealne temperature za lagano plivanje. Sauna turska, sauna finska. Prostor za odmor. Igraonica za djecu. Velika skijarna. Što bismo još željeli da hotel ima? Pristojne cijene i dobru lokaciju. Ovo prvo Landhotel ima, a drugo? Nalazi se 20 metara od kabinske žičare i 25 metara od glavnog (i jedinog) trga u Heiligenblutu! Sjajno.

Svjestan sam da se Heiligenblut ne može svidjeti svima. Nekima će smetati prevelik broj vučnica i samo jedna moderna sjedežnica. Takvi bolje da preskoče ovaj koruški raj i odu skijati u prokušane, poznate centre. Svima drugima iskreno preporučujem Heiligenblut, barem na tri dana. Tri nezaboravna dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:19