SKI PATROLA - ANDALO PAGANELLA

JOŠ JEDNO ČUDESNO SKIJALIŠTE IZNAD TRENTA Sve ovdje ima mjeru. Hoteli su udobni, ne i skupi. Staze razgibane i izazovne i majstorima, ali ne preteške

 
 Bori Kovačev / CROPIX

Za nedavno Madonnino preuzimanje prvog mjesta na ljestvici nikako ne bih mogao reći da je iznenađujuće. Tko o skijanju nešto zna svjestan je snage, moći, tradicije i šarma Madonne di Campiglio. Ali Andalo!

Priznajem, oduševio me. Iznenadio me. Andalo je jedino skijalište u dosadašnjem dijelu Skijaške patrole, u kojem nikad ranije nisam bio. A nije da nisam namjeravao. Kad ga je promovirao Bode Miller kao “base camp” američke reprezentacije, rekao sam sebi da moram otići i vidjeti to malo čudo. Tamo su i Norvežani imali bazu. Kad dvije tako jake reprezentacije s gotovo neograničenim budžetom odaberu maleni Andalo, mora postojati neka “kvaka 22”.

Stigla je 2020. godina, Norvežani više nisu tamo, Bode Miller je u penziji, ali Andalo blista! Sve se poklopilo, sunčani dan, idealna temperatura, puno snijega, odličan hotel Cristallo odmah pored žičare, ušminkani gradić... Ma sve! OK, koljeno mi je bilo u formi karfiola, ali to je sad puno manje važno.

Taj Andalo još je jedan od satelita što okružuju lijepi Trento. Dućani, hotelčići, barovi, restorani, trgići... Sve nekako traži taj deminutiv, sve je slatko, sve s mjerom. Prvi dojam sjajan.

Ski pass

Dnevna - 45 eura

Šestodnevna - 224 eura

No, tu smo ipak prije svega radi skijanja. Pa me baš jako zanimalo kako u stvarnosti izgleda tih 55 kilometara staza. Nekad je to malo, nekad dovoljno, a nekad, baš kao što je slučaj u Andalu - puno. Poput lijevka skoro sve staze završavaju na platou u centru grada. I to je prva sjajna stvar.

Doduše, tu su i startne pozicije skijaških škola pa bude malo gužve. Ali nebitno, ne smeta, koloritno je, živahno i simpatično. Uostalom, u dno tog lijevka nemamo potrebe dolaziti osim ako tražimo školu skijanja. Sve ostalo bitno događa se iznad. I lijevo i desno, iznad, ukoso, ravno... Svugdje staze! Svugdje odlične staze. Razgibano, dinamično skijalište s desetak vrlo interesantnih staza. Dovoljno za tjedan dana bez dosade? Svakako. Eto kako brojka 55 može biti relativna.

Od 1000 do 2125 metara protežu se staze, a kad je nešto više od 1000 metara visinske razlike, stvar postaje ozbiljna. Žičara je 18, uglavnom su moderne, efikasne, brze, udobne. Eh, Andalo, gdje si bio svih ovih godina...

Bio je tu gdje se i sad nalazi, reći će Janez Czerny, poznati turistički djelatnik koji je 1970. godine ovdje doveo prve goste. Kaže, bilo je to maleno, gotovo smiješno skijalište. E pa danas nije.

Preporuka smještaja

Lokacija. 2. Lokacija. 3. Lokacija. Kada hotel dijeli parking s glavnom gondolskom žičarom, jasno je da ne treba tražiti kruha nad pogačom. Naprosto, hotel je tu, ne može biti bolje smješten i nema daljnje priče. E, ali ima. Jer Cristallo je puno više od hotela s fantastičnom lokacijom. On ima lijepe sobe, odličnu hranu, efikasne saune, atraktivan vanjski jacuzzi s pogledom na žičaru.

Nema bazen, nego ima - bazene! Za odrasle, naravno, ali jedan krajnje šarmantni za djecu, s malenim toboganom. Ima i igraonicu, čitaonicu... Svašta je stalo u taj naoko nevelik prostor. Ono čime Cristallo također privlači klijentelu jest cijena. Izdvojiti 85 eura za polupansion na ovakvom mjestu - to doista nije loša investicija.

Globtroter Musa i korčulanski trio obitelji Oreb

Splićanin Tomislav Musa (na slici pozira s kolegama iz Rijeke) je jedan od poznatijih hrvatskih skijaških učitelja, svojevrsni globtroter poznat upravo po tome što se rijetko kada dulje od sezone-dvije zadržava u istom skijalištu.

Andalo (Italija), 270120.
Skijaliste Paganella u talijanskim Dolomitima.
Na fotografiji: ucitelji skijanja iz Hrvatske.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Trenutno je u Andalu, planira tu ostati do kraja sezone, premda već osjeća zov francuskog Les Deux Alpesa, austrijskog Flachaua... Tko zna gdje će biti za tjedan ili mjesec. O Andalu samo lijepe riječi, otkriva da je čak 40 hrvatskih učitelja bilo početkom siječnja!

A kad smo već kod hrvatskih učitelja, bilo bi neozbiljno preskočiti jedinu hrvatsku, a vrlo vjerojatno i jednu od rijetkih svjetskih obitelji u kojoj su svi - skijaški demonstratori! Da, to su oni koji u stvari učitelje skijanja uče kako da uče. Goran Oreb senior, te njegovi sinovi Bor i Ivan (na fotografiji nedostaje majka......., također demonstratorica), u Andalo dovode velik broj Hrvata. I trude se da im ne nedostaje ptičjeg mlijeka. Dobar dio njih smješten je u bajkovitom, četiri kilometra udaljenom Molvenu, uživa u pogledu na jezero. Svi sretni, zadovoljni skijanjem i tretmanom u režiji ove korčulanske jedriličarsko-skijaške obitelji. Upravo su Orebi ubacili hotel Cristallo u svoju ponudu i prve su reakcije hrvatskih gostiju - sjajne. Čini se da se ljubav naših turista i Andala tek počinje onako ozbiljno zagrijavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:16