SKI PATROLA - LES 2 ALPES

VIDEO: BEZ IKAKVE DVOJBE - NAJBOLJE PROLJETNO SKIJANJE U EUROPI! Puno je sunca, uvijek dovoljno snijega, kozmopolitsko ozračje, ali bez snobizma

Čak ni europske perjanice Val Thorens i Val d’Isère nemaju takvu konfiguraciju. Osim nje, forte Les 2 Alpes je više od 2000 metara visinske razlike
 Marin Tironi

Teško je boriti se s francuskim skijalištima. Svjesni su toga u Italiji i Austriji, čak i u Švicarskoj (u koju će Skijaška patrola Jutarnjeg lista sljedeće sezone).

Ne znači da su široke staze i velika nadmorska visina jedini parametri kojih se držimo kad ocjenjujemo neko skijalište, ali da se ne zavaravamo - to su aduti kakve je teško pobijediti. Les Deux Alpes spada u tu grupu najboljih francuskih, a to znači i najboljih europskih skijališta, gdje je traženje nedostataka, mana, izuzetno težak posao.

Les Deux Alpes sam posjetio desetak puta. Ne sjećam se da mi je ikad išta zasmetalo. A nije da nisam oštar kritičar. Mjesto, u stvari gradić ima sve čega se u tjedan dana boravka možemo sjetiti: klubove, dućane, restorane, klizalište, bazene, zabavni park... Kino! Ima hotele visokog komfora, ali i za one manjeg budžeta, sa samo dvije zvjezdice i otprilike 60 eura noćenje s doručkom. Pa ako je i to nekome iznad mogućnosti, ostaju apartmani. Njih doista ima za svačiji džep.

“Špeceraja” ima na svakom uglu, ali preporuka je apartmanskim gostima da glavnu nabavku odrade na dan dolaska, u Brianconu. Izbor je ogroman, sve je jeftinije nego u Hrvatskoj i ne postoji niti jedan razlog za navažanje namirnica putem od gotovo 1000 kilometara. Nemojte.

Les Deux Alpes se nalazi na 1650 metara nadmorske visine. Staze, a neke su doista odlične, vode skroz do mjesta, do centra. Ono što je ovdje fascinantno su brojke: 220 kilometara uređenih staza i najmanje toliko za skijanje izvan piste! Pedesetak žičara, uključujući i solidan broj onih primjerenih djeci i početnicima. Najveći europski ledenjak na kojem se skija cijele godine u stvari je početak nevjerojatnog skijaškog relija koji završava 2000 metara ispod, u mjestu. Dvije takve runde i spremni smo za wellness...

Puno je sunca, statistika barata s 300-tinjak dana u godini, uvijek dovoljno snijega, kozmopolitsko ozračje, ali bez natruhe snobizma. Ovdje ljudi dolaze uživati, a ne pokazivati se.

Marin Tironi /
Skijaški ekspert Dean Prelogović približio je Hrvatima 900 kilometara udaljeni Les 2 Alpes i objasnio koje su prednosti ovog čudesnog resorta

Olimpijski Diable i kultni La Grave

La Piste du Diable službeni je naziv najpoznatije staze u Les 2 Alpes. Bila je poprište olimpijskih okršaja 1968. godine (ZOI Grenoble).

Strma je, crna je, izvanredna je. Kad je dovoljno snijega skroz do mjesta, onda nema ništa bolje! No, postoji nešto što je možda još jači brend, nešto što među freeriderima ima kultni status. La Grave! Start na 3976 metara, cilj na 1135. Senzacija.

La Grave je zapravo malo selo s druge strane skijališta, prolazimo kroz njega na putu prema Les Deux Alpes. Pun je hostela i malenih pansiona, nudi bazični smještaj za sitan novac.

Jer - ova je priča nešto posve drugo. Ljubitelji skijanja izvan staze dolaze u La Grave iz cijelog svijeta: iz Novog Zelanda, Australije, Amerike, Japana...

iStock

Tko nije odradio barem jedan spust po La Graveu, nema se pravo smatrati ozbiljnim freeriderom. Postoji i “light” verzija, nešto manje izazovna i opasna, ali i dalje fenomenalna. Uza sav taj kultni status i posebno mjesto, selo La Grave pršti i od šarma. Ali tu su Francuzi ionako svjetski maheri.

Le Cortina

Marin Tironi /

Apartmanske hotele rijetko preporučujem. Osim kada postoji jak razlog. Le Cortina to svakako zaslužuje, svojim položajem (u centru, 200 m od žičare), izgledom, wellnessom.

Veliki, udobni apartmani koji su totalna suprotnost onome što većina naših turista smatra “francuskim apartmanima“. Ne, Le Cortina ne štedi na prostoru, na materijalima, na komforu. Najbolje od svega - zagrebačka agencija ITC Travel ima s njima neki čudesan “deal” i godinama ih nudi po “diskontnim” cijenama.

Marin Tironi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:47