SKI PATROLA

VIDEO, FOTO: BILI SMO U ČUVENOM SCHLADMINGU Tu su na svojem oni koji vole brze staze, ponuda hrane je sjajna, ali ima jedan problem

Poker brda, puno staza, odličnih restorana, modernih žičara. Nažalost, Schladming “pada” na bajpasima, prijelaz s jednog brda na drugo zna biti naporan, dugotrajan i neugodan
 Danijel Soldo / CROPIX

Doći u Schladming i očekivati jednako kvalitetno uređene staze kao u Južnom Tirolu samo zato što je to Schladming - naivno je. Razlika postoji, u korist je Talijana i tu nema puno filozofije.

Znači li to da je u austrijskom Top 15 skijalištu, što Schladming-Dachstein nedvojbeno jest, skijanje bitno lošije? Naravno da ne. Odlično je, samo ne treba očekivati cjelodnevni tepih.

Staze se relativno brzo razbarušaju, bude tu i ledenih ploha, tvrdih loptica od kombinacije umjetnog i prirodnog snijega... Bude svega, ali ako volimo skijanje, a naravno da ga volimo, onda nam ti sitni detalji neće pokvariti užitak.

Skijaška regija

Schladming se voli pohvaliti kao skijalište četiriju brda. U stvari ih je pet, pa čak i jedan ledenjak (fantastični Dachstein Gletscher!), ali ono što je spojeno, što se uredno može dohvatiti na skijama, jesu Reiteralm, Hochwurzen, Planai i Hauser Kaibling.

Da je riječ o maksimalno ozbiljnoj skijaškoj regiji govori i podatak da su se čak na tri brda održavale utrke Svjetskoga kupa.

Planai je domaćin najjače slalomske utrke na svijetu, noćna atrakcija redovito privuče 40-50.000 ljudi! Reiteralm je također, osim sjajnog poligona za treninge svih jačih reprezentacija svijeta, povremeni organizator utrka brzih disciplina. A Hauser Kaibling je mjesto gdje su često nastupale najbolje skijašice svijeta.

To nema nitko u Austriji i kad bi sportski pedigre bio glavni kriterij, mogli bismo ovu priču lagano privoditi kraju. Nitko ne bi imao šanse pored Schladminga!

Jaki adut

No, Skijaška patrola Jutarnjeg lista je, da se držim one “repetitio est mater studiorum”, zamišljena i kao skup servisnih informacija, sugestija, ideja, sport je samo jedan od aduta. I naravno da je u slučaju Schladminga taj adut superjak.

Ski pass

Dnevna: 55,50 eura

Šestodnevna: 275,50 eura

Planine su visoke do 2000 metara, nije ludilo, ali snijega uglavnom uvijek ima. Radi čuvenog slaloma, Planai je nekako najpoznatiji, također i zbog činjenice da se nalazi praktički usred zgođušnog Schladminga (oko 7000 stanovnika), koji, pak, nudi puno toga lijepog, zanimljivog. Ne samo sport i šoping.

Dovoljno staza za djecu, svakako dovoljno i za iskusne skijaše, a nekako je najčešća situacija, pa to vrijedi i za Schladming da većinu staza čine one crvene. Za solidne skijaše koji ne bježe od brzine.

Danijel Soldo / CROPIX

Sva zabava događa se u Schladmingu (Tenne), a skijanje je možda čak najbolje na Reiteralmu. No, taj izbor prepuštam turistima. Baš kao i izbor restorana na skijalištima. Fantastična, široka i šarolika paleta skijaških kuća i kućica. Ovdje se ne gladuje.

Danijel Soldo / CROPIX

Mali, ili ne tako mali problem skijališta na četiri brda jest što su poveznice često neugodne. Ili je žičara spora (npr. selidba s Hochwurzena na Reiteralm podrazumijeva grozno dosadnu, sporu i nekomfornu sjedežnicu), ili su staze uske i pretvrde zbog velike količine skijaša koji ovuda prođu. Bolna točka Schladminga. Šteta.

Preporuka smještaja: Hotel Pichlmayrgut

Nevjerojatnih 900 godina tradicije! Ta bi rečenica trebala biti dovoljna za opis onoga što ovaj sjajni hotel u selu Pichl podno Reiteralma znači u regiji. Atraktivno žut, naravno da nije ovako izgledao prije devet stoljeća.

Bilo je to tada maleno svratište. Ali - 900 godina, hej!

Danas je to hotel s nekoliko bazena i whirlpoola, s pet sauna, velikim fitnessom, s odličnim restoranom i tradicionalno uređenim sobama visokog komfora.

Danijel Soldo / CROPIX

Teško bi bilo pronaći mu manu, a kao višnja na šlagu neka posluži - teniska dvorana! Da, i to ima Pichlmayrgut pa je jasno kako se i zašto našao u ovoj našoj rubrici.

Ledeni Planai i Kostelićevi lomovi

Zanimljiv je odnos Ivice Kostelića i ledenog slalomskog poligona Planai u Schladmingu. Sjećam se da je početkom 2000-ih govorio kako voli sve ono što Schladming u Svjetskom kupu jest - puno publike, strma i ledena staza, ozračje noćne utrke, tradicija...

Getty images

A upravo taj Schladming koštao ga je jednog puknuća križnog ligamenta te nekoliko godina poslije (2012.) još jedne nezgodne ozljede meniska zbog koje je ostao bez šanse za obranu naslova ukupnog pobjednika Svjetskog kupa.

Stigao je s prednošću od 218 bodova, ali sve se istopilo u sljedeća dva tjedna jer zbog te nove ozljede nije nastupao. Marcel Hirscher iskoristio je priliku. Sljedeće sezone, na Svjetskom prvenstvu na istoj toj stazi, Kostelić nije doskijao do slalomske medalje, ali jest do superkombinacijskog srebra! Time je u dobroj mjeri kompenzirao svo ono zlo koje mu je ta staza donijela u karijeri. I danas kad ga pitate za Planai, neće dugo razmišljati.

Sjajna staza, sjajna utrka!

Spustio sam se nekoliko puta po Planaiju u onom tjednu koji volimo nazivati hrvatskim. Znači, prije nekoliko dana. I moram priznati da nisam čuo ni riječ hrvatskog. A u tom trenutku naših je turista u Schladmingu bilo najmanje tisuću. Zaključak je da malotko želi iskusiti ono što je naš najbolji skijaš morao proći u svojoj karijeri začinjenoj s 11 ozbiljnih operacija. Planai je ozbiljan, leden, izazovan i - opasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:30