SKI PATROLA - KRONPLATZ

VIDEO, FOTO: OVO JE SKIJAŠKI RAJ! Staze su savršeno uređene, restorana ima koliko ti srce želi, ima i noćnog života, samo jednu stvar baš i ne volimo

 
Kronplatz
 Tom Dubravec / CROPIX

Traženje dlake u jajetu. Tako bi se mogao nazvati kritički osvrt na Kronplatz.

Na Plan de Corones, kako se još naziva ovaj skijaški raj. Drugim riječima, teško je ovdje pronaći manu. Ali kako je moj posao da upravo i to detektiram, onda evo, odmah na početku. Kabine!

Ne postoji skijalište s toliko kabinskih žičara. Talijani su ih izgradili jer ih smatraju najkomfornijim načinom uspinjanja.

I to je točno. Kad ne bi bilo tog dosadnog skidanja skija. Ne volimo to. I zato glasamo za sjedežnice s poklopcem. A njih je svega nekoliko na Kronplatzu. Kabine su 22!

Uređene staze

Finih 120 kilometara staza uređuje se savršeno. Skijalište funkcionira tako da se s 2275 visokog vrha može skijati na sve strane. I tu nije kraj, ide se dalje, iz doline na novo brdo, u pravcu Alta Badije, gore-dolje, usput se konzumira i nekoliko vrlo zanimljivih staza poput Erte (Svjetski kup skijašica 15. siječnja) ili čuvenog Piculina, “crnjaka” s nekoliko nagrada u konkurenciji europskih crnih staza. Nije mala stvar.

FOTOGALERIJA: Skijaška patrola u Kronplatzu

Zgodan je i poligon na Passo Furcia, ima tu još ozbiljnih staza, naravno i kultni Sylvester & Hernegg.

SKI PASS

Dnevna 58 €

Šestodnevna 290 €

Dakle, desetak ozbiljnih, pa recimo dvadeset solidnih staza, uz nekoliko idealnih za djecu, predvođenih nepobjedivom Miarom, kraljicom svih početničkih staza.

S jedne strane skijališta San Vigilio, najljepše mjesto i čest odabir Istrijana, Riječana i Dalmatinaca, s druge Riscone i Olang, koji su meta Zagrepčana.

Noćni život

Skijaških restorana koliko ti srce želi, modernih, industrijskih, tradicionalnih... Svega.

Ima i noćnog života, doduše, on se bazira u klubu K1 uz kabinske žičare u Risconeu. Kombinacija komercijale i nešto housea, bude i blistavih trenutaka s austrijskim alpskim hitovima. Talijanske muzike nema, ipak je ovo Alto Adige. Za publiku 16-25, taman.

Oni nešto stariji potegnut će do Brunica, najvećeg mjesta podno Kronplatza, grada od 13.000 stanovnika. Ušminkan, lijepih fasada, živahan onoliko koliko treba biti da ne bude dosadan. U dane Adventa blještav. S dobrom šoping zonom, s čestim “scontima” koje naši rado vrebaju. Ugodno mjesto i za večernju čašu vina. Ako nije dovoljno, tu je noćni klub osebujna naziva - Puka Naka.

Preporuka smještaja

Puno je aduta ovog odličnog hotela u Risconeu. Jedan od njih je upravo pozicija, jer je Riscone nekako najpraktičniji od svih mjesta podno Kronplatza. Naime, blizu je Brunica, centralnog gradića regije. A blizu je i kabinskim žičarama.

Hotelski kombi vozi od jutra do kasnog popodneva. U Schoenblicku se nalazi odličan, topli bazen, ugodni wellness. Popodnevni snack je također na visokoj razini, baš kao i izbor pića, vina (vinski podrum).

Kronplatz, Italija, 201219.
Ski patrola - Kronplatz, skijaliste u juznom Tirolu sa 114 km povezanih skijaskih staza.
Na fotografiji: hotel Schonblick u mjestu Riscone
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Hotel Schönblick u mjestu Riscone

A najjači adut je onaj večernji. Gastronomija! Sjajna, vrhunska, idealna za stjecanje osjećaja krivnje. Ali vrijedi. Uostalom, tjedan dana smo ovdje, ne tri mjeseca. Stignemo se vratiti na staru kilažu.

Kronplatz, Italija, 201219.
Ski patrola - Kronplatz, skijaliste u juznom Tirolu sa 114 km povezanih skijaskih staza.
Na fotografiji: hotel Schonblick u mjestu Riscone
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Hotel Schönblick u mjestu Riscone

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:03