SKI AREA Folgarida Marilleva

VIDEO, FOTO: TKO KAŽE DA VRHUNSKO SKIJANJE MORA BITI SKUPO? Na stazama ovog skijališta Janica je harala kao djevojčica, a Hrvati su tu poželjni gosti

 
Skijalište Folgarida Marilleva i hotel Luna
 Boris Kovačev / Hanza Media

Dobri pa i odlični hoteli za 80 eura na dan, kvalitetni apartmani za one koji vole kuhati na skijanju, sve to podno pedantno uređenih staza koje su u samom talijanskom vrhu. Val di Sole, odnosno Ski Area, kralj je “best buy“ kategorije

Baš me zanimalo u kakvoj su formi staze kojima je, kao klinka, skijala Janica Kostelić. I ne samo ona, šuljala se tu i Tina Maze i cijela lepeza kasnijih zvijezda Svjetskog kupa.

Folgarida i Marilleva bili su domaćini najjačeg svjetskog kadetskog (12 do 15 godina) natjecanja, glasovitog Trofea Topolino. Janica je više puta bila pobjednica, naravno.

Veliki resorti

Dakle, Folgarida i Marilleva, spojena mjesta koja to nisu. Riječ je o hotelima, apartmanima, o dućanima, restoranima, barovima... Bez stalnih stanovnika. Možda će netko pomisliti na nedostatak šarma, tražit će neku crkvicu, poštu... Nije nužno. Mjesta funkcioniraju kao resorti, doduše, ponešto ostarjeli, ali - vrlo funkcionalni. Gotovo 1000 Hrvata bilo je početkom siječnja u Marillevi! Najviše u aranžmanu poznatog šestinskog skijaškog demonstratora Igora Kecerina, čak 620.

- Broj Hrvata u sustavu Ski Area ovdje raste. Posebno sam sretan zbog toga jer nam postajete vrlo jaki gosti - iskren je Alberto Panasa iz APT Val di Sole, zadužen za kontakt s medijima.

A ti vrlo jaki gosti detektirali su ono u što smo se tri dana imali prilike uvjeriti moj kolega Boris Kovačev i ja. On prvi put, ja recimo deseti. S tim da je moje zadnje druženje s Folgaridom bilo doista davno.

Bez glamura

Niklo je puno novih žičara, ponešto staza, hoteli su osvježeni, sve funkcionira vrlo, vrlo dobro. Toliko dobro da čovjek pomisli da više od ovoga za tjedan dana skijanja nitko ne treba. Nema tu glamura (ima u Madonni), ali ime svega što treba. Pa čak i diskoteka u Folgaridi koja radi - ovo je zanimljivo! - utorkom i četvrtkom.

Boris Kovačev / CROPIX

Nešto o stazama, o skijalištu. Ski Area relativno je nov naziv i obuhvaća Folgaridu i Marillevu, što je nekako i logično te glasovitu Madonnu di Campiglio. No, ni tu nije kraj, jer se Aki Area proširila i na Pinzolo.

Boris Kovačev / CROPIX

Gradnjom superučinkovite, 5 kilometara duge kabinske žičare s četiri postaje (da, duža je od sljemenske, jeftinija je od sljemenske), Pinzolo je ušao u obitelj. Recimo da je postao mali nećak glasovite Madonne.

Boris Kovačev / CROPIX

Pedantno uređene staze, njih čak 150 kilometara, crne, plave, crvene, poligoni za djecu, vrhunski restorani po vrlo korektnim cijenama. Svega toga ima u Val di Sole (ovaj “sole“ nema veze sa suncem, stiže od Kelta i riječ je za vodu), u području koje se posljednjih nekoliko godina reklamira kao Ski Area.

Wellness hotel Luna

Hotel u centru Folgaride, udaljen tri minuta hoda od gondolske žičare. Svejedno, hotelski shuttle odrađuje posao dobro pa nema ni te tri minute hoda. Suvlasnik hotela je Hrvat rodom iz Mostara, precizan, profesionalan, tako da nas nije iznenadilo da u hotelu sve štima.

Hrana izvrsna, ozračje stimulativno. Bazen s vodom temperature 32 ºC (što je posebno godilo našoj manekenki Deborah), jacuzzi, saune, dječja igraonica. U hotelu sam boravio krajem 90-ih, sad opet. Neki su dijelovi isti (ne sobe, naravno), ali je wellness nastao 2000. godine.

Boris Kovačev / CROPIX

Od takvog hotela očekuješ da te odere cijenom, ali ne! Između 80 i 90 eura za polupansion pojačan poslijepodnevnim snackom, ako to nije fer cijena, ne znam što jest. Hrvati vole wellness hotel Lunu, a ja ga svakako preporučujem onima koji u tom hotelu još nisu bili.

CROPIX

Denis je počeo kao šljaker, a sad vodi hotel

Luca Meneghini menadžer je hotela Luna. Ne sam, tu je i Denis Širić.

A Denisova je priča sljedeća, zanimljiva iz više perspektiva. Dođe tako čovjek početkom 90-ih iz Mostara, ljut na sve ono gadno što se tamo događa, razočaran, željan normalnog života. Prvo kao “mali od hotela”, dakle pomoćna radna snaga u Luni.

Budući da je Denis bio vrlo ambiciozan, brzo je napredovao. Bilo je tu branja jabuka u regiji svjetski poznatoj po tom voću pa postupnog, ali u zapravo strmog uzdizanja sve do direktora hotela Spinale u Madonni di Campiglio. Danas taj hotel ima pet zvjezdica!

Denis Širić i Luca Meneghini, menadžer hotela Luna

Sudbina je htjela da ga upravo iz Lune, kao bivšeg “šljakera”, a znajući za njegov napredak, završene škole u Trentu i iskustvo, zovu da preuzme hotel koji je bio pred kolapsom. Nešto se pogrešno tamo radilo. Ok, “trzne” tako mobitelom Denis svojeg “amika” Lucu i - Luna postaje njihova. Danas respektabilan hotel u Folgaridi i regiji.

Signore Širić, direktor u najjačoj konzultantskoj firmi u regiji,G&A group, zapravo radi za tvrtku koja ima puno šire djelovanje, hotelski biznis samo je jedan dio. Sve u svemu, uspješna priča kakvih je, srećom, sve više. I dalje relativno mlad, pun energije i ideja, svoje je poslovne “pipke” pružio sve do Hrvatske, do Istre. I tu ne misli stati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:02