NAJTEŽI DANI

SPASILI MU ŽIVOT Kemal Monteno uspješno operiran, dobio je novi bubreg!

Poznati sarajevski pjevač u nedjelju ujutro hitno je odveden na transplantaciju. Uspješno je operiran na zagrebačkom Rebru, a zahvat je trajao puna tri sata
 Tomislav Krišto/CROPIX

Nakon gotovo tri godine čekanja legendarnom Sarajliji, kantautoru Kemalu Montenu u subotu poslijepodne zazvonio je telefon. Zvali su sa zagrebačkog Rebra. Rekli su mu da mora odmah doći u bolnicu jer su napokon pronašli bubreg za njega te ga moraju što prije operirati. I naravno da je pjevač odmah spremio stvari i krenuo. Zato nije nastupio na dubrovačkom festivalu Zlatna palma.

Kemo je, otkriva nam njegova kći Adriana, bio jako sretan jer je višegodišnje iščekivanje tog poziva s Rebra napokon okončano. I svi su se razveselili toj vijesti. A njega nije bilo nimalo strah.

Sutradan u jutarnjim satima Kemal Monteno je operiran i presađen mu je bubreg.

- Operacija je dobro prošla. Doduše, trajala je tri sata, ali je bila uspješna. Sad mora mirovati u strogo kontroliranim uvjetima i potpunoj izolaciji sedam do četrnaest dana. Brzina oporavka ovisi o snazi njegova organizma - otkrila nam je Kemalova kći.

Odlazio na dijalize

Više od dvije godine poznati je pjevač bio na listi čekanja.

A zdravstveni problemi počeli su 30. prosinca 2011. godine, kad je hitno dovezen u KBC Zagreb. Desetak dana bio je priključen na aparate koji su mu pratili rad srca i bubrega, kontrolirali tlak i razinu šećera u krvi.

Primao je infuziju, a potom počeo i s dijalizom. Tada je liječnički konzilij, početkom siječnja 2012. godine, odlučio da mora operirati srce i ugraditi premosnicu. Srce mu je oslabilo zbog dijabetesa, što nitko nije ni slutio.

Nakon srčane premosnice trebalo je pronaći i odgovarajući bubreg i transplantirati ga. Što nije lako. I čekao je više od dvije godine, skoro tri, da se nađe taj bubreg koji će njemu odgovarati.

A do tada je dva puta tjedno odlazio na dijalizu. - Znam valjda već sve liječnike i medicinske sestre u regiji jer, kako sam kao pjevač često na putu, osim u Zagreb na dijalizu odlazim i u Sarajevo, Šibenik, Mostar, Split... Na dijalizu gledam kao na svojevrsni odlazak u teretanu.

Sve je to dio života

Netko vježba dva puta tjedno, netko ide na dijalizu... Sve je to život - govorio je omiljeni Bosanac. No, nikada nije krio da jedva čeka operaciju bubrega. Navikao se na strpljenje.

Zato je svaki telefonski poziv bio njegova nova nada. I napokon ga je dočekao. Poznat po svom pozitivnom i optimističnom stavu, Kemal Monteno će se zasigurno brzo i uspješno oporaviti. I potom opet zapjevati...

Bubreg čekao tri godine

Monteno se trenutno nalazi u bolničkoj izolaciji KBC-a Zagreb gdje će provesti neko vrijeme. Tijek oporavka se ne može predvidjeti, sve zavisi o njegovu organizmu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:19