USPJEŠNI I BEZ PROTEINA

SPORTAŠI VEGANI RAZBIJAJU DUBOKO UKORIJENJENE PREDRASUDE: 'Postižemo vrhunske rezultate premda ne konzumiramo meso'

 CROPIX

Vegetarijanska ili veganska prehrana i profesionalni sport ne idu zajedno. Jer će vam nedostajati ključni nutrijenti poput, primjerice, proteina iz mesa koji su nužni za izgradnju mišića. Naime, tako otprilike razmišlja većina ljudi.

Međutim, imena profesionalnih sportaša poput olimpijca Carla Lewisa, tenisačica Martine Navratilove ili Venus Williams to demantiraju. Točnije, demantiraju njihovi rezultati. A takvih sportaša koji iza sebe imaju dobre rezultate, a ne jedu meso i hranu životinjskog porijekla ima i među Hrvatima.

Izgubili želju za mesom

Mislav Skrepnik, bodybuilder i privatni fitness trener, i maratonka Dubravka Vešligaj su vegani. I uspješni sportaši. Svjedoče da je to itekako moguće. Vešligaj je veganica protekle dvije godine, ali je veganstvu prethodilo i dugogodišnje vegetarijanstvo.

- Ta moja odluka je neko vrijeme sazrijevala, a onda sam definitivno izgubila želju za bilo kakvom hranom životinjskog porijekla - prisjeća se.

Voće se brže razgrađuje

Trčanjem se bavi već osam godina i upravo joj je sport, uz prehranu, promijenio život nabolje i proširio vidike. Dugogodišnja je članica atletskog kluba Maksimir iz Zagreba, inače našeg najuspješnijeg kluba u cestovnom trčanju zadnjih godina. A trenira samostalno, u rodnim Našicama, prema uputama svog trenera i prijatelja Antonija Pintura s kojim je tijekom protekle dvije godine i postigla najveće uspjehe.

- Usprkos nekim oprečnim mišljenjima, veganska prehrana izvrsno se uklapa u fizičke aktivnosti, pa čak i ekstremne kao što je trčanje maratonske utrke od 42 kilometra. Svježe voće i povrće brže se razgrađuje u organizmu i manje opterećuje probavu od ‘konvencionalne, zapadnjačke prehrane’, a upravo to maratoncima treba. Takav prehrambeni režim je dio mog svjetonazora, tako da mi ne predstavlja nikakav problem - objašnjava nam.

Kontrolirati prehranu

Ona, inače, radi kao profesorica kemije i biologije u srednjoj školi u Našicama, a trčanje, veganstvo i briga o prijateljima životinjama njezine su najveće strasti.

Nutricionist Nenad Bratković upozorava da ipak treba pripaziti na unos nutrijenata koji se ne unose striktnom veganskom prehranom.

Među njima je, primjerice, vitamin B12.

- Njegov dugoročan deficit može prouzročiti opasnu anemiju koja može imati i fatalni ishod. Dodatan naglasak u prehrani potrebno je staviti i na omega-3 masne kiseline te na željezo koje je također kritičan mikronutrijent - objašnjava Bratković.

Razbijanje predrasuda

Dodaje i da je potrebno paziti na komplementarne i punovrijedne izvore bjelančevina za izgradnju mišićnog sustava i podršku imunološkom sustavu. Mahunarke i žitarice te gluten - sejtan najznačajniji su izvor proteina za vegana sportaša.

Čini se da Mislavu Skrepniku stvaranje mišića unatoč veganskoj prehrani ipak nije problem.

Zbog ozljeda se morao oprostiti s veslanjem, koje je bilo njegova prva sportska ljubav, i okrenuo se teretani gdje njegov fokus prelazi na bodybuilding.

- Danas pokraj gotovo svakog utega na internetu stoji i slika neke šnicle i mjerica proteina. No, ja sam odluku donio u trenu. Sažalio sam se nad životinjama. Prestao sam jesti meso, prestao sam nositi kožu i počeo sam kupovati cruelty free kozmetiku - prisjeća se Skrepnik koji je vegan postao nakon pet godina vegetarijanstva.

Počeo je postupno izbacivati sireve, pogotovo posni sir koji mu je predstavljao glavni izvor bjelančevina, i mijenjao ih tofuom, a jaja se trudio kupovati po tržnicama od lokalnih OPG-ova, gdje su te koke slobodne nesilice.

‘Leševi’ u mesnici

- Krajnji finalni korak u veganstvo je bio kad sam doznao da je OPG od kojeg sam kupovao jaja poklao pola svojih kokoši za prodaju - kaže Skrepnik. Dodaje da mu meso kao namirnica ne nedostaje jer ga više i ne doživljava kao namirnicu.

- Kad prolazim pokraj mesnice, vidim leševe, kako god to gnusno zvučalo. Zapravo i ne tražim ‘zamjene’ mesu, nego uzimam najbolje od namirnica koje su mi dostupne - objašnjava Skrepnik, koji je do nedavno bio aktivan u natjecanjima, a danas svoja znanja prenosi na druge kao trener i savjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:20