PRESTIŽNI SAJAM

10 TOP INOVACIJA IZ LAS VEGASA Čak 4400 izlagača na Consumer Electronics Showu: Hyundai ima automobil s nogama, a LG novi TV koji izlazi poput rolete

 

Među 4400 izlagača na Consumer Electronics Showu u Las Vegasu, najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike koji se održava svake godine početkom siječnja i koji je službeno počeo jučer, uglavnom dominiraju srednjostrujaške tehnologije kao što su roboti, umjetna inteligencija, 5G internet, glasovni asistenti, ultraskupi televizori...

Donosimo pregled 10 izložaka s ovogodišnjeg CES-a koji su pobudili najveći interes na početku sajma.

1. Hyundaijev automobil s nogama Elevate

Iako još uvijek samo koncept, Hyundai je predstavio maleni automobil s robotskim nogama koje mu omogućuju da hoda preko nepristupačnog terena brzinom od 5 kilometara na sat. Može se popeti preko zida od 1,5 metara i preskočiti rupu od 1,5 metara. Ideja je da može pomoći u spašavanju nakon prirodnih katastrofa. “Kada se dogodi tsunami ili potres, sadašnja vozila mogu spasitelje dovesti samo do ruba pogođenog područja. Elevate se može dovesti do tog područja i onda može prehodati preko ruševina”, objasnio je potpredsjednik Hyundaija John Suh.

Hyundaijev automobil s nogama Elevate

2. Slušalice sa simultanim prevođenjem Timekettle WT2

Već smo vidjeli nekoliko pokušaja realizacije ribice za prevođenje iz “Vodiča za autostopere kroz galaksiju”, ali WT2 obećava da bi mogao biti prvi uspješan. Proizvod tvrtke Timekettle sastoji se od para bežičnih slušalica koje se spajaju s pametnim telefonom preko Bluetootha. Svatko od sugovornika stavi po jednu u uho i dvosmjerni razgovor na različitim jezicima može početi. WT2 kao bazu koristi Googleove i Microsoftove prevoditelje, trenutno podržava 21 jezik.

Slušalice sa simultanim prevođenjem Timekettle WT2

3. R-Pur Nano

Francuska tvrtka R-Pur predstavila je Nano, masku za bicikliste, motocikliste i trkače koja pročišćava zrak... R-Pur Nano puna je visoke tehnologije za pročišćavanje zraka i svijetli u raznim bojama koje su indikator kvalitete zraka - zeleno za dobru kvalitetu zraka, crveno za lošu. Maska se već može nabaviti u Europi za 170 eura, a zamjenski filter košta 78 eura.

R-Pur Nano

4. LG-jev savitljivi 4K televizor

Grandiozni televizori uvijek su važan dio CES-a. Tako je i ove godine, LG je prikazao 88-inčni OLED i svoj 8K OLED, dok je Samsung predstavio prozirni MicroLED nazvan Window. No vjerojatno najzanimljiviji eksponat zacijelo je LG-jev savitljivi televizor, koji se odmota iz postolja kao rola papira.

LG-jev savitljivi 4K televizor

5. Robotski pekač kruha Breadbot

Stroj koji je privukao najviše pažnje na početku sajma bio je ovaj robotski pekač kruha Breadbot. Riječ je o mini pekarnici koja izrađuje kruh gotovo sasvim bez ljudske pomoći. Sve što čovjek treba učiniti je ubaciti suhe sastojke unutra, a Breadbot onda izbacuje 10 kruhova na sat. Naravno, ovo nije uređaj namijenjen kućanstvima nego trgovinama.

Robotski pekač kruha Breadbot

6. Pametna narukvica za dijabetičare AirBetic i pametni sat s EKG-om

Zdravstveni sektor uvijek je snažno zastupljen na ovakvim događajima naprosto zato što je toliko lukrativan. Pa je tako prikazana pametna narukvica AirBetic koja može pomoći dijabetičarima. AirBetic sadrži nanosenzore koji putem daha mogu detektirati razinu šećera u krvi. Koštat će oko 500 dolara. Withings Move je pak pametni sat koji sadrži maleni EKG. Osim što je regularni mehanički sat koji uz to pokazuje broj prijeđenih koraka, pritiskom na rubove kućišta move će očitati EKG korisnika. Cijena: 130 dolara.

Pametna narukvica za dijabetičare AirBetic i pametni sat s EKG-om

7. Savitljiva tipkovnica Royole

Tvrtka Royole predstavila je u studenom svoju verziju savitljivog telefona, a sada su demonstrirali i punu QWERTY tipkovnicu koja se odmota iz malene baze, Bluetoothom spoji s bilo kojim uređajem i nakon korištenja se opet namota natrag pritiskom na tipku. Cijene još nema.

Savitljiva tipkovnica Royole

8. Električni Harley-Davidson Livewire

Premda će Harley-Davidson bez svog specifičnog zvuka biti obična blasfemija, obožavatelji električnih vozila imaju razloga za zadovoljstvo modelom Livewire. Ovaj električni ljepotan na CES-u je napokon dobio cijenu i otvorene su prednarudžbe: 30 tisuća dolara.

Električni Harley-Davidson Livewire

9. Maska protiv hrkanja Hupnos

Članovi obitelji osoba koje su sklone vokalnom turpijanju usred noći definitivno bi trebali razmisliti o Hupnosu. Riječ je o masci koja se može upariti s mobilnom aplikacijom i potom osluškuje zvukove osobe dok spava. Preko akcelerometara determinira poziciju tijela i kada detektira hrkanje zavibrira kako bi potaknula bučnog spavača na promjenu položaja.

Maska protiv hrkanja Hupnos

10. Pametna zubna četkica Y-Brush

U ovom užurbanom svijetu, tko još svaki dan ima na bacanje dva puta po tri minute za pranje zubi? Y-Brush je pametna četkica koja rješava taj problem i vrijeme pranja zubi skraćuje na samo 10 sekundi. Unutra se doda pasta, Y-Brush se pozicionira na zube i upale se motori. Dok sustav vibrira, osoba obavlja pokret žvakanja 5 sekundi. Tada se Y-Brush preokrene na drugi red zubi i ponovi se ista stvar. Na tržište navodno dolazi u travnju po cijeni od 125 američkih dolara.

Pametna zubna četkica Y-Brush

Hrvati na CES-u: “S našim naočalama može se upravljati vozilom na daljinu”

Na CES-u se predstavlja i hrvatski startup Orqa iz Osijeka sa svojim proizvodom FPV.One. Riječ je o first-person-view (pogled iz prvog lica) naočalama za virtualnu stvarnost koje se koriste za upravljanje udaljenim vozilima. Točnije, Orqa svoj uređaj definira kao “remote reality”, odnosno kao “udaljenu stvarnost” i primjenu za taj sustav vide u utrkama dronova i u ostalim industrijskim ili civilnim primjenama dronova, zatim u telemedicini, upravljanju autonomnim vozilima, vojnim operacijama, poslovima državne sigurnosti...

“Naša tehnologija omogućuje puno impresivnije iskustvo i puno napredniju primjenu FPV/RR rješenja nego što je svijet ikad prije vidio. Orqa će biti vrhunski tehnološki brend koji će ciljati najzahtjevnije slučajeve utrkivanja dronova i kompetitivnog slobodnog akrobatskog letenja”, poručio je nedavno CEO osječke tvrtke Srđan Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:40