NOVA OPASNOST

APLIKACIJA KOJA OTKRIVA ŠIFRE S njom se bilo tko može priključiti na vaš wi-fi, saznati i vaše lozinke za Facebook, e-mail, čak i internet bankarstvo

    AUTOR:
    • Andrea Topić

  • OBJAVLJENO:
  • 04.08.2017. u 19:06

Ante Čizmić / Hanza Media

Ako na Peristilu dignete ruku u zrak i kažete 'alo momak, šifra' konobar caffe "Luxora" možda će vam kazati 'lvxor658'.

No, ne biste ga morali uopće pitati, da ste ranije instalirali besplatne mobilne aplikacije koje vam otkrivaju sve šifre u vašoj blizini, potrebne za pristup na internetske mreže, piše Slobodna Dalmacija.

Najpoznatija se zove "WiFi Map" i već godinama je hit, a preporuka je skinuti i "Free Passwords" koja je nešto lošije ocijenjena u trgovinama aplikacijama, ali opet odlično funkcionira, piše Slobodna Dalmacija.

Marljivi turisti šifre rutera od ugostiteljskih objekata utipkali su baš u njih, pa ih i vi i oni u tren oka možete pronaći na zaslonu mobitela. Te aplikacije će vam po lokaciji gdje se nalazite otkriti sve šifre oko vas!

Zvučalo je nevjerojatno, pa smo i sami isprobali. I istina je.

S prozora naše redakcije lako hvatamo "American Dream" caffe. Nećemo vam otkriti koja je šifra, ali kazat ćemo da smo se uspješno povezali. Isto je i s obližnjim "Art Hotelom", te Jokerovim restoranom "Sky".

Ovako možete doznati skoro sve šifre koje vas zanimaju, i koje pripadaju tvrtkama, ali nažalost i privatnim osobama.

Ovim aplikacijama nisu oduševljeni iznajmljivači, jer ono što je malo manje pozitivno jest da nam turisti isto tako ukucavaju i šifre smještajnih jedinica, soba, kuća, hotela i apartmana što se po gradu iznajmljuju, pa tako lako provalite i nemarnim susjedima s 'TP-LINK5585384' imenima mreža.

Evo kako cijeli sistem funkcionira.

I vi možete unijeti šifre koje znate, i tako dati svoj obol džabalebarošima – i fureštima i domaćima. I bit će vam zahvalni. A ako ste vlasnik ugostiteljskog objekta koji čita ovaj tekst, brinite se, jer i da promijenite šifru, u prosjeku će trebati dva tjedna da vaš gost unese u server novu koju ste odabrali.

Što se kod nas na internetu smije, a što ne smije, nije baš regulirano Zakonima, pa smo za komentar upitali Gorana Hrena, računalnog stručnjaka, poznatog po pomaganju javnosti u rješavanju zavrzlama kada institucije zakažu.
Nije oduševljen ovim programima.

- Ajmo od početka. Zašto provaljivati Wi-Fi šifre, ako vam druga strana samovoljno ne da? Znači, to je ilegalno. Primjera radi, vi stavite katanac na kapiju, ključ je kod vas, a ja ga dupliciram, i sad mogu ulaziti u vaše dvorište. Biste li vi bili sretni? - pita Hren. Osim što moralno nije ispravno, postoje i skrivene opasnosti.

Pitamo ga, što se još može pomoću tih šifri doznati?

- Da vi i ja sjedimo na kavi u istom kafiću, spojeni na istu mrežu, bez problema mogu saznati vašu IP adresu i pomoću programa za "snifanje" prometa, uhvatiti vaš, analizirati ga i tako doći do recimo, podataka za spajanje na Facebook ili e-mail. U nekim slučajevima i internet bankarstvo, ali to je malo duža procedura probijanja - alarmira Hren.

- Tvrtke koje prozvode ovakve sustave puno zarađuju. Skidale bi se i aplikacije preko kojih se krade novac, kad bi postojale - komentira internetski forenzičar.

Eto, dok se u Lijepoj našoj ne uvedu strože uredbe po pitanju internetske sigurnosti, na vašoj savjesti je, dragi čitatelji, hoćete li krasti tuđe gigabajte.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo