DONOSIMO I CIJENE

APPLE EVENT U NEW YORKU Predstavljeni noviteti u prijenosnim i stolnim računalima te tableti koje su korisnici čekali praktički cijelo desetljeće

Tim Cook predstavlja novi iPad Pro
 REUTERS
 

Apple je danas u New Yorku predstavio nekoliko noviteta iz svoje obitelji prijenosnih i stolnih računala te tableta, neke od kojih su korisnici čekali praktički cijelo desetljeće. Naime, Apple je napokon izbacio novi MacBook Air, prijenosnik koji je bio praktički nepromijenjen još otkako ga je Steve Jobs 2008. godine na pozornici izvukao iz omotnice.

MacBook Air sada napokon ima Retina zaslon (2560 X 1600 piksela), oko kojeg je puno manji obrub, a samo kućište je 17 posto manje od prethodnika. Tanko je 15,7 milimetara i teži 1,24 kilograma (što je nešto manje od dosadašnjeg Aira) i dizajnerski prati kod uspostavljen s drugim Appleovim modelima. Dijagonala ekrana je ostala na 13,3 inča. MacBook Air je sada opremljen Touch ID-jem, dake, može se otključati otiskom te se na taj način može plaćati na internetu. Senzor se nalazi na gornjem desnom dijelu tipkovnice, umjesto dosadašnje tipke za paljenje. Tipkovnica ima takozvani “leptir” mehanizam treće generacije i osvijetljena je, a Force Touch trackpad je 20 posto veći nego dosad. Unutra su Intelovi procesori 8. generacije, konfiguracije će ići do 16 gigabajta RAM-a i do 1,5 terabajta SSD memorije. Naravno, i Air ima samo dva USB-C utora, što za buduće vlasnike znači život s notornim “dongleovima”, odnosno raznim adapterima.

Početna cijena za model s Intelovim i5 proceosorom na 1,6 GHz, 8 GB RAM-a i 128 GB SSD memorije je 1199 dolara i bit će dostupan od 7. studenog. Dakle, riječ je o 200 dolara višoj cijeni u SAD-u, što bi moglo značiti između 1500 i 2000 kuna porasta za cijene u Hrvatskoj. Trenutno osnovni model MacBook Aira u Hrvatskoj košta oko 9299 kuna.

Predstavljen je i novi Mac Mini, koji je nepromijenjen od 2014. godine. Zapravo, izgled je ostao isti (osim dodavanja crne, odnosno Appleove “svemirsko sive” boje). Ali, Mac Mini sada ide do 64 gigabajta radne memorije, do 6-jezgrenih Intelovih procesora i do 2 terabajta SSD memorije. Ima veliki broj utora - Ethernet, četiri USB-C Thunderbolta, dva USB-A utora, HDMI… Početna cijena je narasla na 799 dolara umjesto 499 dolara kao dosad, riječ je o modelu s Intelovim i3 procesorom, 8 GB RAM-a i 128 GB SSD memorije. U Hrvatskoj bi, dake, mogao stajati između 7500 i 8000 kuna umjesto dosadašnjih 4599 kuna.

Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple launch event in the Brooklyn borough of New York, U.S., October 30, 2018. REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS

Djelomično je osvježena i linija Appleovih tableta iPad, kojih je tvrtka iz Cupertina dosad prodala više od 400 milijuna, 44 milijuna samo prošle godine. iPad Pro je tako dobio novi dizajn s tanjim bridovima oko ekrana, a kao i iPhone X i iPad je ostao bez tipke “home” pa će se otključavati prepoznavanjem lica pomoću Face ID-ja. Riječ je o istom sustavu senzora i kamera kakvi postoje u iPhoneu XS. Naravno, i sve navigacijske geste poznate s novih iPhonea prenesene su na iPad Pro. LCD ekran se sada zove Liquid Retina (kao na iPhoneu XR), rubovi zaslona više nisu pod kutem od 90 stupnjeva, nego su zaobljeni. U istu veličinu kakvu je imao prethodni model sada je stao ekran dijagonale 11 inča, a nastavlja se i linija s ekranom od 12,9 inča, koji je sada veličine lista papira A4 formata. Tableti su tanji, samo 5,9 milimetara.

iPad Pro radi na novom sistemskom čipu A12X Bionic, izrađenom na 7-nanometarskom procesu, što donosi jače performanse i manji utrošak energije. Čip ima više od 10 milijardi tranzistora, ima 8-jezgreni procesor i 7-jezgreni grafički procesor te zasebnu jedinicu za umjetnu inteligenciju. Performanse za manje zahtjevne zadatke su 35 posto jače, a one zahtjevnije 90 posto. Apple čak tvrdi da je iPad Pro jači od 92 posto lakih prijenosnika prodanih prošle godine i da su grafičke performanse čak 1000 puta jače od prethodnika. Baterija bi trebala trajati cijeli dan, a postojat će i model sa 1 terabajt memorije. Zadržana su 4 stereo zvučnika. Pomalo iznenađujuće, Apple je napokon na iPad Pro stavio USB-C utor, što je svakako pohvalan potez i omogućit će rad s brojnim eksternim uređajima. iPad Pro sada na taj način može puniti druge uređaje. Apple Pencil se sada magnetski spaja s iPadom Pro te se bežično puni. iPad Pro s ekranom od 11 inča i 64 GB memorije koštat će 799 dolara, a 12,9-inčni model sa 64 GB memorije 999 dolara.

Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple launch event in the Brooklyn borough of New York, U.S., October 30, 2018. REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS

Apple CEO Tim Cook introduces the new iPad Pro during an Apple launch event in the Brooklyn borough of New York, U.S., October 30, 2018. REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02