TEHNOLOŠKI DIVOVI

APPLE I GOOGLE PRIZNALI VELIKU UROTU Isplatit će 324 milijuna dolara samo da izbjegnu suđenje

 AFP
Kada bi slučaj završio na sudu, Apple, Google, Intel i Adobe suočili bi se s rizikom od isplate ukupne odštete od 3 milijarde dolara

SAN FRANCISCO - Četiri američke tehnološke kompanije, uključujući Apple i Google, pristale su na nagodbu u vezi tužbe da su se dogovorile da ne konkuriraju jedna drugoj vrbovanjem inženjera zaposlenih u njima i tako onemogućile povećanje plaća u Silicijskoj dolini. Prema pisanju Reutersa ovi tehnološki divovi isplatit će ukupno 324 milijuna dolara.

Ta nagodba, ali bez navedenih uvjeta, najavljena je u dokumentima koje su te kompanije predale sudu u četvrtak, samo nekoliko tjedan prije zakazanog početka sudskog procesa, koji je privukao veliku pozornost zbog mogućih golemih odšteta.

Kada bi slučaj završio na sudu, Apple, Google, Intel i Adobe suočili bi se s rizikom od isplate ukupne odštete od 3 milijarde dolara, koliko su tužitelji zatražili u sudskim podnescima. No, prema zakonu protiv monopola, ta bi odšteta mogla dosegnuti čak 9 milijardi dolara.

Otprilike 64.000 osoba podnijelo je 2011. godine zajedničku tužbu protiv Applea, Googlea, Intela i Adobe Systemsa optužujućih ih da su se urotile da ne konkuriraju jedna drugoj vrbovanjem inženjera zaposlenih u njima kako bi izbjegle povećanje plaća vrhunskim inženjerima.

U zajedničkoj tužbi kao dokaz se navodi nekoliko e-mail poruka u kojima su pojedini čelnici tih kompanija doista dogovarali da ne konkuriraju međusobno vrbovanjem vrhunskih inženjera.

Neke od tih kompanija priznale su svojevrstan dogovor o nezapošljavanju, ali su odbile optužbe da su se urotile u namjeri da smanje plaće.

Niti jedna od te četiri kompanije nije željela komentirati ponuđenu nagodbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:45