NOVA OPCIJA

APPLE NAKON 18 GODINA UVODI PROMJENU KOJA ĆE ZABRINUTI RIVALE Tehnološki gigant gasi aplikaciju iTunes, evo kojim servisima će je zamijeniti

Craig Federighi
 Mason Trinca / REUTERS
 

Tehnološki gigant Apple na svojoj je godišnjoj konferenciji WWDC objavio da nakon 18 godina ukida svoju glazbenu aplikaciju iTunes te da će ga zamijeniti streaming servisima Apple Music, Apple Podcasts i Apple TV, piše BBC. Istina, ta se odluka ne tiče iTunes aplikacije kojom se koriste Windows korisnici, a korisnici novopečenog Apple Music servisa na Appleovim računalima moći će i dalje koristiti opciju preuzimanja.

iTunes trgovina nastavit će s radom, a korisnici će putem Music aplikacije moći pristupiti svoj svojoj glazbi, neovisno o tome kako su do nje došli. Ova promjena stupa na snagu s novim operativnim sustavom za Mac računala OS X 10.15.

Čelnik za software u Appleu Craig Federighi na konferenciji je predstavio niz poboljšanja na polju čuvanja privatnosti korisnika pa će se korisnici u Appleove servise moći prijaviti s Appleovim alatom i neće morati koristiti svoje profile na društvenim mrežama. Odaberu li tu opciju, korisnici će moći sakriti svoju email adresu, a Apple će za potrebe komunikacije s korisnikom stvoriti nasumičnu alternativnu email adresu putem koje će korisniku prosljeđivati poruke.

"Ta će opcija zabrinuti Appleove rivale, pogotovo internetske gigante", komentira analitičar Ben Wood iz tvrtke CCS Insight. "Postojeće opcije prijavljivanja jednostavne su i koriste se diljem interneta. Apple će ovu opciju moći koristiti u svojim marketinškim naporima jer će po tom pitanju biti drukčiji od Facebooka i Googlea."

Apple CEO Tim Cook speaks about the new Mac Pro during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
Mason Trinca / REUTERS

Tvrtka je na konferenciji predstavila i novu inačicu svog računala Mac Pro koje će u sebi imati Intelov procesor s 28 jezgri, a prodavat će se za 5,999 dolara (39,5 tisuća kuna). Uz Mac Pro, Apple je predstavio i novi 6K monitor koji je za 40 posto veći od monitora koji koristi najnoviji model njihovog računala iMac. Korisnicima je obznanjeno da će postojeće iPad tablete moći koristiti kao drugi monitor svojih računala.

Colleen Novielli, of Apple's Mac Product marketing team, speaks about new Apple displays during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
Mason Trinca / REUTERS

Najavljeno je i da će Apple Watch uskoro postati nezavisniji te da neće toliko ovisiti o iPhoneu, ali i da će dobiti vlastitu trgovinu s aplikacijama. Među novim aplikacijama za Apple Watch naći će se i aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa koja će korisnicima omogućiti i predviđanje nastupanja plodnih dana te aplikacija za mjerenje glasnoće zvuka kako bi se korisnici mogli kloniti područja gdje bi im buka mogla oštetiti sluh.

Sumbul Desai, M.D., Apple VP of Health, speaks during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
Mason Trinca / REUTERS

Sljedeća iteracija iOS operativnog sustava koji pokreće Appleove mobitele korisnicima će donijeti niz novih mogućnosti među kojima se nalaze i tzv. "tamni" način rada koji bijelu pozadinu u pojedinim aplikacijama mijenja u crnu. Aplikacija Apple Karte dobit će mogućnost virtualnog razgledavanja prostora koja je već prisutna u Googleovoj aplikaciji Karte. Poštanski sandučić nudit će poboljšano pretraživanje, korisnici će moći blokirati neželjene pozive i email poruke, a baterija uređaja punit će se racionalnije. Apple uvodi i bilingvalne tipkovnice te predviđanje tipkanja za arapski, kantonski kineski, tajlandski, vijetnamski i 22 službena indijska jezika.

John Ternus, Apple VP of Hardware Engineering, speaks about the new Mac Pro during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
Mason Trinca / REUTERS

Uz sve to, mogućnost pronalaska uređaja i korisnikovih prijatelja radit će i kada uređaj koji se traži nije spojen na internet, a Appleovi Memojiji, svojevrsni 3D avatari korisnika, dobili su neka poboljšanja i dodatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:02