RASTUĆE TRŽIŠTE

Apple prihvatio nagodbu i platio 60 milijuna dolara za korištenje imena iPad u Kini

Proview je tvrdio da je vlasnik prava na ime 'iPad' na kineskom tržištu od 2000., a Apple da je 2009. stekao globalna prava

GUANGDONG - Apple je u ponedjeljak prihvatio isplatiti 60 milijuna dolara kineskoj tvrtki Proview kako bi riješio spor oko prava na korištenje imena "iPad", objavio je Visoki narodni sud u Guangdongu.

Proview je tvrdio da je vlasnik prava na ime " iPad " na kineskom tržištu od 2000. godine, kad je kao takav i registriran. No, Apple je 2009. stekao sva prava na korištenje tog imena na globalnoj razini, kad ih je kupio od tajvanske podružnice Proviewa. No Proview tvrdi da njegova podružnica nije imala pravo prodati prava na korištenje imena u Kini.

Kinesko je tržište Appleu važno jer je jedno od najbrže rastućih za njegove proizvode. Analitičari vjeruju da se upravo zato Apple odlučio na isplatu kako bi se brzo nagodio i nastavio s nesmetanom prodajom proizvoda. Još je jedan razlog sve veća konkurencija u Kini, npr. od Samsunga.

Proview je prvotno zatražio i zabranu prodaje iPada u Šangaju, no sud je to odbio i zatražio od dvije tvrtke da međudosbno riješe spor.

Tvrtka je također tužila Apple u SAD-u, navodeći da ju je prevarila kako bi otkupila pravo na korištenje istog imena tako što je "IPAD" predstavila kao skraćenicu lažne tvrtke IP Application Development. Taj je slučaj sud odbacio te analitičari trenutno ne očekuju nove sporove između Proviewa i Applea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:47