SUDAR DIVOVA

Apple traži zabranu Samsungovih mobitela: Deset porotnika odlučuje jesu li Korejci plagirali iPhone!

(FILES) In a file picture taken on July 23, 2009, a man displays an iPhone along a street in Beijing. Nokia, the world's biggest mobile phone maker, took on the iconic iPhone on October 22, 2009 by suing US rival Apple for infringing 10 Nokia patents on mobile phone technology. "The patents cover wireless data, speech coding, security and encryption and are infringed by all Apple iPhone models shipped since the iPhone was introduced in 2007," Nokia said in a statement. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN
 FREDERIC J. BROWN

Bespoštedni sukob Applea i Samsunga, koji tinja mjesecima, sada se pretvorio u pravi rat dvaju divova, koji se međusobno optužuju za krađu patenata.

Apple je u posljednjih nekoliko mjeseci podnio bezbroj tužbi protiv mnogih kompanija, pa je teško uopće pobrojati tko je sve tužen. Uglavnom, američki elektronički div tvrdi da ga svi kopiraju i da su svi uređaji koji se sada javljaju na tržištu zapravo blijede kopije njihovih popularnih modela. Najviše tužbi Apple vodi protiv Samsunga, HTC-a i Motorole.

Sukob sa Samsungom počeo je u travnju 2011. godine, kada je u Americi podignuta tužba zbog iPhonea i iPada, jer je kompanija tvrdila da su Samsungovi modeli Galaxy S i Tab čiste kopije. Zatim je Samsung tužio Apple, a onda je američka kompanija pokrenula tužbe u Australiji i Njemačkoj. Britanski sud je odbio tužbu Applea, tvrdeći da nije riječ o kopiji, ali je onda došlo do preokreta.

Izgubili u Chicagu

Sada, godinu dana nakon prve tužbe protiv Galaxy Taba, Apple je dobio parnicu. Američka sutkinja Lucy Koh naredila je privremenu zabranu prodaje Galaxy Taba 10.1, ali to neće biti velika šteta za Samsung, jer je već napravio novu verziju. Apple se ujedno obvezao platiti odštetu ako izgubi parnicu, a Samsung pretrpi štetu jer nije mogao prodavati svoj model na tržištu. Ovaj tjedan treba slijediti posljednja faza suđenja, s porotom, kada će se znati i epilog jedne od brojnih parnica.

Sudac u Chicagu Richard Posner prije toga odbacio je Appleovu tužbu tvrdeći da nije riječ o kopiji. I u Britaniji spor je dobio Samsung, nakon presude da Galaxy Tab nije dovoljno “cool” da bi bio zamijenjen s iPadom. Tako da se gotovo svakog tjedna mijenja stanje “na frontu”, pa je ponekad pobjednik američki Apple, ponekad južnokorejski Samsung.

Apple već dugo optužuje Samsung da radi kopije iPhonea i iPada i u dizajnu i softverski. Apple tvrdi da je dizajn Samsungovih modela jednostavno kopija iPhonea i da su toga svjesni i vodeći ljudi kompanije. Navodno su i sami u internim dokumentima naveli te sumnje, a Apple se dočepao tih dokumenata.

Samsung: Bili smo prvi

S druge strane Samsung citira interne dokumente Applea i zaključuje da je “posudio” ideje od drugih, posebno od Sonyja. Prema Samsungu, Apple je bio inovativan u dorađivanju ideja ostalih, ali nije bio originalni izumitelj! Samsung tvrdi da je imao touch-screen mobitele u razvoju prije nego što je predstavljen iPhone u siječnju 2007. Tako kompanija tvrdi da je razvijala Samsungov model F700, koji je poslužio Appleu da hitno baci na tržište iPhone.

Apple traži od Samsunga čak 2,5 milijardi dolara zbog neovlaštenog korištenja patenata. Za svaki uređaj koji je na osnovi toga izradio Samsung Apple traži od 2,02 do 3,10 dolara odštete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:24