ŽELI SE POSTAVITI PRESEDAN

BAKA (86) OPTUŽENA ZA PIRATIZIRANJE IGRICE SA ZOMBIJIMA 'Šokirala sam se. Nitko nema pristup mom kompjuteru osim mene. Zašto bi preuzela ratnu igru?'

 Screenshot / YOUTUBE

Među hobijima Christine McMillan, 86-godišnje bake iz Kanade, nećete pronaći ubijanje zombija, a nećete pronaći ni igranje video igara u kojima se ubijaju zombiji.

Stoga, kada je dobila pismo u kojem je optužena da je piratizirala Metro 2033, pucačinu iz prvog lica, malo je reći da je bila iznenađena, piše BBC.

McMillan nikada nije niti čula za igru i nije razumjela zašto mora platiti kaznu od nekoliko tisuća kanadskih dolara.

Tvrtka koja joj je poslala kaznu rekla je da je cijeli incident 'nesretna anomalija'.

Pružatelji internetskih usluga u Kanadi obvezni su proslijediti fizičku adresu korisnika čija se IP adresa veže uz ilegalno preuzimanje vlasniku autorskih prava djela.

Ta je odredba dio pravilnika kanadske vlade koji je dio prošlogodišnjeg Zakona o modernizacija autorskog prava. Pravilnik zahtjeva da se upozorenja o kršenju autorskog prava proslijede korisnicima internetske veze.

'Šokirala sam se. Imam 86 godina i nitko nema pristup mom kompjuteru osim mene. Zašto bi preuzela ratnu igru?', rekla je McMillan za televizijsku emisiju Go Public koja se emitira na kanadskoj televiziji CBC.

McMillan je isprve mislila da se radi o prevari, no nakon što je kontaktirala svog pružatelja internetskih usluga, shvatila je da su upozorenja potpuno legalna. 'Čini mi se da se radi o vrlo bedastom zakonu', rekla je McMillan za Go Public.

Unatoč karakterizaciji zakona koji je ponudila McMillan, sve više će Kanađana početi dobivati ovakva upozorenja, a vlasnici autorskih prava putem odvjetničkih ureda nastoje ishoditi kompenzaciju za piratiziranje njihovih sadržaja.

No, stručnjaci ističu da upozorenje nije obvezujuće te da se kazna ne mora platiti, budući da IP adresa nije dokaz krivnje jer je internetsku vezu mogao koristiti netko drugi, a ne onaj na koga glasi račun.

Britanska organizacija Citizens Advice tvrdi da vas dopuštanje drugima da koriste vašu internetsku vezu ne čini odgovornima za kršenje autorskih prava.

Prošle je godine tisuće korisnika u Velikoj Britaniji dobilo takva upozorenja, no njihovi su ih pružatelji internetskih usluga upozorili da pažljivo pročitaju pisma koja su dobili kako bi im natuknuli da upozorenja nije obvezujuća.

Internetska stranica TorrentFreak kaže da se takvi pokušaji naplate kršenja autorskih prava uglavnom temelje na strahu. 'Većina ljudi nije upoznata sa sustavom upozorenja kakav postoji u Kanadi pa plaćaju kazne jer se boje sudskih procesa', piše TorrentFreak.

Međutim, kanadski odvjetnički ured CANIPRE tvrdi da će sve slučajeve koji dođu na njihov stol istjerati do kraja, odnosno da će ići na sud ako bude potrebno. 'Želimo postaviti presedan u borbi protiv kršenja autorskih prava', rekli su iz CANIPRE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02