PRAVO NA ZABORAV

BIZNISMEN TRAŽI DA SE IZ GOOGLEOVIH REZULTATA PRETRAGE MAKNU PODACI O NJEGOVOM ZLOČINU Google pak tvrdi da muškarac želi 'prepraviti povijest'

 Profimedia, Press Association

Googleovi odvjetnici kažu da se poslovnom čovjeku koji želi da se činjenica da je osuđen za zločin ukloni iz rezultata internetske pretrage ne bi smjelo dopustiti da prepravlja povijest, piše The Guardian. Ovo je prvi takav slučaj koji je došao pred sud u Engleskoj.

Poslovni je čovjek naime krajem 90-ih godina prošlog stoljeća osuđena za udruživanje s ciljem lažnog svjedočenja te sada želi da Google iz rezultata pretrage ukloni sve poveznice u koja se taj slučaj spominje, uključujući i članke koje su objavili nacionalni dnevne novine.

Hugh Tomlinson, odvjetnik poslovnog čovjeka koji se u sudskom spisu vodi po pseudonimom NT1 i voditelj kampanje za regulaciju medija Hacked Off, tvrdi da je prisustvo tih članaka njegovog uznemirilo i potreslo.

Europski sud za pravdu je 2014. godine donio odluku da se zastarjeli i "irelevantni" podaci brišu na zahtjev. Od Googlea se od tada do danas zatražilo uklanjanje najmanje 2,4 milijuna poveznica. Tvrtke koje u svom vlasništvu imaju internetske tražilice mogu odbiti molbu ako vjeruju da je pristup informacijama od javne važnosti.

Googleov odvjetnik Antony White je rekao da "pravo na zaborav" nije "pravo na prepravljanje ili prekrajanje povijesti". White je dodao da je nesavjesno obavljanje dužnosti koje je dovelo do osude osobe NT1 bilo dugotrajno i ozbiljno. "Uključivalo je varljive ilegalne aktivnosti koje su navodile na krivo mišljenje. Te su aktivnosti dovele do promjena regulacija i osude u parlamentu", rekao je White.

White je rekao sudu da je NT1 na svom blogu sebe prikazao kao poštovanog poslovnog čovjeka koji je ostvario uspješnu karijeru na društvenim medijima i nizu blogerskih objava. Te objave prema Whiteu stvaraju lažnu sliku o NT1. "Ako bi mu se odobrio zahtjev za uklanjanjem rezultata iz internetskih pretraga, ta bi se lažna slika nastavila perpetuirati", obrazložio je.

Tomlinson je rekao da poslovni čovjek nije javna ličnost te da sada zarađuje iznajmljivanjem stanova i financiranjem poslovnih pothvata u građevinarstvu. "Danas se svi prije upoznavanja nekog prvo okrenu Googleu", rekao je Tomlinson sudu.

"Mnogi se ljudi tijekom svog života upuste u nedjela, a ako se ta nedjela konstantno stavljaju u prvi plan tada mogu imati trajan negativan učinak. Od donošenja presude do danas je prošlo dovoljno vremena, a zakon dopušta rehabilitaciju osuđenika kako bi mogli voditi normalne živote."

Predmet se uopće našao pred sudom jer je Google odbio iz rezultata pretrage izostaviti dvije poveznice koje vode na članke dnevnih novina. Očekuje se da bi sud nakon pet dana mogao donijeti odluku koja će imati veliki utjecaj na slične predmete u budućnosti.

Google je od odluke Europskog suda pravde do danas odobrio uklanjanje 43,3 posto poveznica iz rezultata pretraga. Većina zahtjeva, njih 51 posto, došlo je iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke. Ukupno gledajući, 88,9 posto zahtjeva predali su privatne osobe. Najčešće se traži uklanjanje "profesionalnih informacija", dok se svega devet posto zahtijeva odnosi na uklanjanje "osobnih" i "osjetljivih" informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:35