LG B6

BUDUĆNOST TELEVIZIJE JE STIGLA I IME JOJ JE OLED 4K! Novi LG-ev televizor predstavlja osjetni skok u iskustvu gledanja i igranja

Prava dobrobit OLED tehnologije vidi se tek na prikazu crne boje, Ahilove pete LCD televizora. Kada želi prikazati crnu na pojedinom pikselu, OLED televizor u potpunosti gasi prisutnost svjetlosti u njemu te je duboka crna jedino što ostaje. Sadržaji koji se zasnivaju na međuigri svjetla i sjene kao što su filmovi i serije na OLED televizorima izgledaju više nego odlično

Postepena poboljšanja u tehnologiji znaju stvoriti dojam da se napredak ne događa onom brzinom kojom bi to potrošači htjeli. Kao pripadnik milenijaca, svjedočio sam prelasku s katodnih cijevi na LCD tehnologiju i rezolucije visoke razlučivosti. Taj je napredak bio osjetan i dobrodošao, a skok u rezoluciji značio je i povećanu uronjenost u sve sadržaje koje sam putem svojeg ljubljenog TV-a konzumirao.

Skok na 720p, odnosno na ipak poželjniju 1080p rezoluciju, do te je mjere bio značajan da niti nakon devet godina igranja video igara i gledanja filmova i serija nisam mislio da će u skoroj budućnosti biti potrebno unaprijediti TV uređaj koji imam. No, ispada da sam bio u krivu. Sljedeći korak u razvoju televizijske tehnologije donosi osjetni skok u iskustvu gledanja i pitanje je vremena kada ću svoj televizor zamijeniti LG-evim B6 modelom s dijagonalom od 55 inča (140 centimetara) koji sam nedavno imao prilike vidjeti u akciji.

U odnosu na punu HD rezoluciju, LG B6 posjeduje rezoluciju od 3840x2160 piksela, odnosno točno dvostruko više. Proizvođačka nomenklatura i tu rezoluciju definira kao 4K, premda se po industrijskom standardu koji je postavio Digital Cinema Initiatives (DCI) 4K rezolucija smatra 4096x2160 piksela. Veća rezolucija znači dakako i detaljniju sliku u svakom pogledu, međutim tehnologija prikaza slike na B6-ici je ono što daje potrošačima razlog za nadogradnju postojećeg televizora.

Srž privlačnosti LG B6 televizora je OLED tehnologija koja uistinu predstavlja sljedeći korak u razvoju prikaza pokretnih i statičnih slika na ekranima svih vrsta.

Na OLED televizorima se umjesto tekućih kristala nalaze organske svjetlo-emitirajuće diode (otud tehnologiji i ime OLED), od kojih svaka samostalno svijetli u četiri boje (crvena, plava, zelena i bijela). Prava dobrobit OLED tehnologije vidi se tek na prikazu crne boje, Ahilove pete LCD televizora. Kada želi prikazati crnu na pojedinom pikselu, OLED televizor u potpunosti gasi prisutnost svjetlosti u njemu te je duboka crna jedino što ostaje. Sadržaji koji se zasnivaju na međuigri svjetla i sjene kao što su filmovi i serije na OLED televizorima izgledaju više nego odlično.

Spojite li visoku rezoluciju s revolucionarnom tehnologijom prikaza slike s integracijom visokog dinamičkog raspona (HDR) prikaza boja, dobit ćete ultimativni televizor modernog doba namijenjen cijelom nizu sadržaja. LG B6 majstorski barata sa svim elementima prikaza slike, pa čak i sa svjetlinom i kontrolom pokreta. Osim što će sav sadržaj koji se prirodno emitira u 4K rezoluciji izgledati izvrsno, sadržaj koji nije u 4K rezoluciji također će izgledati odlično zahvaljujući LG-evim tehnologijama za umjetno povećanje rezolucije.

Osim što sadržaj na LG B6-ici izgleda odlično, on sam je oku vrlo ugodan zbog svojeg modernog tankog dizajna. Oko same slike je vrlo mali rub, praktički neprimjetan u slučaju da se televizor nalazi ispred ili iza crnog zida.

Izvrsnom ukupnom dojmu doprinosi i potpuno redizajnirani daljinski upravljač imena Magic Remote. Magic Remote ponaša se kao hibrid između kompjuterskog miša i daljinskog upravljača te olakšava navigaciju kroz postavke televizora, ali i kroz Smart TV operativni sustav s kojim LG B6 dolazi. Ako odlučite televizor spojiti s internetom na njega ćete moći instalirati aplikacije kao što su YouTube, Netflix te domaći Pickbox, a dodatne se mogućnosti otključavaju ako spojite mobitel i televizor. Televizor naime može služiti kao monitor za mobitel, koji tada kontrolirate Magic Remoteom.

LG B6 posjeduje sve potrebne audiovizualne ulaze te ćete na njemu moći gledati cijeli niz sadržaja iz raznih izvora. No, ono što na njemu nećete moći gledati je 3D sadržaj budući da ga B6 ne podržava. Zvuk na LG B6-ici dolazi iz Harman/Kardon zvučnika od 40 watta i unatoč pedigreu proizvođača, zvučnici nisu u mogućnosti na najbolji način reproducirati one niske frekvencije kao što mogu eksterni zvučni sustavi. Međutim, to je vrlo mala zamjerka na televizor koji je u svim ostalim aspektima odličan.

OLED televizori zbog svoje cijene na tržištu još uvijek predstavljaju znatnu investiciju te su za sada proizvod koji je osuđen na nišu koju okupiraju oni dubljeg džepa. No, to neće zauvijek biti slučaj. Cijena UHD serije LG OLED TV iz mjeseca u mjesec postaje pristupačnija širem krugu kupaca te je bitno za napomenuti kako LG ima u ponudi 55 inčni OLED TV već od 12.499,00 kn i svaki model je best buy u svojoj kategoriji cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:08