REŠETANJE NA CAPITOL HILLU

DRUGI DAN SVJEDOČENJA MARKA ZUCKERBERGA PRED AMERIČKIM KONGRESOM Čelnik Facebooka: 'Cambridge Analytica je ukrala i moje osobne podatke'

Mark Zuckerberg
 Leah Millis / REUTERS

Čelnik Facebooka i jedan od njegovih osnivača Mark Zuckerberg u srijedu je nastavio sa svjedočenjem pred američkim Kongresom, piše The Guardian. Predsjednik odbora za gospodarstvo Greg Walden započeo je drugo saslušanje s izjavom da je Facebook ovih godina narastao, ali da nije sazrio. "Za sve dobro što nam Facebook nosi, on može biti i oružje za skupine poput Rusije i Cambridge Analytice", rekao je najviše rangirani Demokrat u odboru Frank Pallone.

Na njihove uvodne riječi Zuckerberg je odgovorio s istom izjavom koju je pročitao prije početka jučerašnjeg ispitivanja. Čelni čovjek Facebook ponovio je tvrdnju da su Aleksandr Kogan i Cambridge Analytica na neispravan način došli do podataka korisnika te da su ih potom zloupotrijebili. Međutim, senator Richard Blumenthal na to je pročitao uvjete sporazuma između Facebooka i Kogana u kojem stoji da je imao dopuštenje dijeliti, prodati i prenijeti podatke.

Zuckerberg je rekao da je Facebook tehnološka tvrtka unatoč tome što se na Facebooku može gledati video sadržaj i što se putem te platforme može slati i primati novac. Na pitanje hoće li Facebook promijeniti zadane korisničke postavke kako bi smanjili prikupljanje podataka korisnika. "Promijenili smo način na koji oni koji razvijaju aplikacije i sadržaj za Facebook prikupljaju podatke", odgovorio je Zuckerberg. "Hoćete li promijeniti zadane postavke da se maksimalno smanji količina podataka koja će se o korisnicima prikupljati? Da ili ne?", pitao ga je senator Pallone. "Neću dati odgovor od jedne riječi", odgovorio mu je Zuckerberg.

Kongresnik Joe Barton želio je znati postoji li razlog zašto se korisnike mlađe od 18 godina u potpunosti ne zaštiti od prikupljanja podataka. "Imamo mjere kojima se štite maloljetnici. No, naše je iskustvo da tinejdžeri žele s javnosti podijeliti svoja mišljenja", rekao je Zuckerberg, ali nije rekao ništa o tome da se tim istim maloljetnicima i tinejdžerima serviraju personalizirani oglasi.

Zuckerberg je priznao da su i njegovi osobni podaci ukradeni prilikom Cambridge Analytica skandala.

Kongresnik Bobby Rush pitao je Zuckerberga po čemu se Facebookovo manipuliranje pravom na privatnost razlikuje od onog J. Edgara Hoovera. "Vi na Facebooku kontrolirate svoje informacije. Sadržaj koji dijelite, vi tamo stavite. Niti jedna druga operacija nadziranja ne daje mogućnost odustajanja", odgovorio mu je Zuckerberg.

Čelnik Facebooka je rekao da društvena mreža korisnike prati i kada nisu na nju prijavljeni te da to radi zbog sigurnosti, ali i oglašavanja. "Facebookova oglašivačka mreža skuplja podatke i na drugim stranicama, ali to radi i Google", dodao je Zuckerberg.

Zuckerberg je na pitanje kongresnika Eliota Engela o tome planira Facebooku tužiti Aleksandra Kogana rekao da je to nešto o čemu u Facebooku razmišljaju.

Zuckerberg se tijekom ispitivanja više puta vratio na tvrdnju da korisnici mogu ograničiti tko će vidjeti njihovu objavu te da korisnici koji to žele mogu prodrijeti u pravila korištenja koja pred njih stavljaju stvaratelji aplikacija koje se distribuiraju putem Facebooka, ali koje Facebook ne radi sam.

Na pitanje od GDPR-u i njegovim implikacijama, Zuckerberg je rekao da će svi korisnici na raspolaganju imati iste alate za zaštitu osobnih podataka.

Vođa većine u Predstavničkom domu Kongresa Steve Scalise želio je znati miješaju li se podaci koje Facebook prikuplja o korisnicima kada se odjave s društvene mreže. Zuckerberg je rekao da misli da su podaci koji se prikupljaju za sigurnosne potrebe i oni za komercijalne potrebe odvojeni. Zuckerberga je također pitao tko dizajnira News Feed te ugrađuje li se u njega politička agenda, kakvu je navodno pronašla jedna studija. "Ne postoji direktiva da se promjene unose kako bi se stvorila pristranost", odgovorio je Zuckerberg.

Kongresnica Kathy Castor agresivno je nastupila prema Zuckerbergu, ustvrdivši da Amerikanci ne vole da ih se špijunira te da kontrole koje Facebook ima nisu zamjena za zaštitu privatnosti. Odgovarajući na njezina pitanja Zuckerberg je rekao da Facebook o svojim korisnicima prikuplja sve podatke koje oni s društvenom mrežom podijele.

Tijekom odgovaranja na pitanja kongresnice Doris Matsui Zuckerberg je rekao da Facebook ne prodaje podatke o svojim korisnicima, međutim nije precizno pojasnio na što točno misli kada kaže da su korisnici vlasnici svojih podataka. "Mi možda jesmo vlasnici vlastitih podataka, međutim kada se oni koriste u oglašavanju mi ih više ne kontroliramo", zaključila je Matsui.

Jedna od teza koja se provlači kroz ispitivanje je ona o tome je li Kogan uistinu prekršio Facebookova pravila korištenja. Zuckerberg je rekao da bi Cambridge Analytica mogao pristupiti istima podacima koje su dobili od Kogana da su oni napravili aplikaciju.

Zuckerberg nije mogao reći koliko je točno tvrtki kupilo podatke o korisnicima od Kogana, ali je dodao da ih se može nabrojati na jednu ruku. U utorak je rekao da je jedna od tih tvrtki Eunoia.

Više kongresnika pitalo je Zuckerberga o oglasima za opioide koji se s određenom učestalošću pojavljuju na Facebooku. Zuckerberg na njih uvijek odgovara tako da ponavlja da Facebook uklanja sve oglase koje korisnici označe kao nepodobne.

Na pitanje kongresnika Bena Lujana o tome koliko jedinica podataka Facebook prikuplja o svakom korisniku Zuckerberg je odgovorio da ne zna, međutim Wired piše da ih ima 98. Kongresnik Adam Kinzinger želio je znati koje podatke Facebook dijeli s ruskom vladom i obavještajnim agencijama. "Općenito gledano, ne dajemo puno podataka ruskoj vladi", odgovorio je Zuckerberg.

Zuckerberg je dodao i da Facebook ne čuva nikakve podatke u Rusiji, što je zanimljivo budući da je ruska vlada prijetila da će zabraniti sve servise koji ne čuvaju podatke u Rusiji.

Čelni je čovjek Facebooka također priznao da većina korisnika ne koristi kontrole za privatnost. Zuckerberg smatra da je to zato što žele relevantne oglase, međutim nije na odmet napomenuti da korisničko sučelje kada su u pitanju privatnost nije najpristupačnije na svijetu.

Kongresnik David Loebsack pitao je Zuckerberga bi li Facebook postojao da ne prikuplja i ne prodaje podatke. Zuckerberg se usprotivio frazi "prodaje", ali je rekao da je to u suštini istina te da Facebook ne bi postojao bez podataka koje njegovi korisnici s njim dijele.

Zuckerberg je rekao da misli da Facebookovi interni revizori nisu ništa obrisali te da su pustili britansku tvrtku ICO da prvo obavi svoju istragu. Uz to, čelnik Facebooka je rekao da će zabraniti trećim stranama da prodaju podatke koje prikupe da će društvena mreža od sada biti proaktivnija u zaštiti korisnika i provođenju svojih politika.

Na pitanje Larryja Buschona prisluškuje li Facebook razgovore osoba Zuckerberg je rekao da Facebook to ne radi te da osobe na pozicijama direktora u društvenoj mreži nose svoje mobitele na povjerljive sastanke.

Zuckerberg je rekao da Facebook oglašivačima ne daje podatke koje su korisnici obrisali te da se oglasi korisnicima plasiraju na temelju onih podataka koje oni samovoljno podijele s društvenom mrežom. "Facebook istražuje kome treba prikazivati oglase", dodao je Zuckerberg.

Sveučilište Cambridge reagiralo je Zuckerbergovu izjavu da Facebook istražuje događa li se nešto loše u toj instituciji što bi zahtijevalo snažniju reakciju. Glasnogovornik Sveučilišta Cambridge rekao je da bi bili iznenađeni da je Mark Zuckerberg tek sada doznao za njihov istraživački rad te da on je započet još 2013. godine. "Pisali smo Facebooku 21. ožujka kako bismo ih zatražili da nam pokažu dokaze o optužbama protiv (Aleksandra Kogana). Još nismo dobili odgovor", rekao je glasnogovornik.

Politico prenosi da je vršitelj dužnosti direktora tvrtke Cambridge Analytica Alexander Tayler odstupio s dužnosti samo mjesec dana nakon što ju je preuzeo.

Zuckerberg je također naglasio da Facebook privremeno sačuva podatke o stranicama koje pojedinci posjete, ali da ih pretvori u oglasne interese. Čelnik Facebooka ranije nije precizno odgovorio na pitanje zašto u datotekama koje Facebook pošalje korisnicima nije bilo i povijesti pretraživanja.

Posljednja dva ispitivača, kongresnici Jeff Duncan i Kevin Cramer, koncentrirali su se na pitanja privatnosti i cenzure.

Cramer je spočitnuo Zuckerbergu da su kontrolori sadržaja "opterećeni" liberalnim svjetonazorom (na što je Zuckerberg odgovorio da većina nije u Silicijskoj dolini), dok je Duncan pitao zašto na Facebooku ne može vladati sloboda govora kao ona koju garantira prvi amandman američkog ustava. "Teroristička propaganda mogla bi se štititi prvim amandmanom, a ne želite da se to širi internetom", rekao je Zuckerberg.

Kongresnica Debbie Dingell snažno je napala Zuckerberga o tome da ne zna što se sve događa u njegovoj tvrtki.

"Niste znali ništa o slučajevima koji se vode protiv vaše tvrtke po pitanju privatnosti. Niste znali da FTC (Američka nacionalna agencija za reguliranje trgovine, op.a.) nema kazne. Niste znali što je profil iz sjene. Niste znali koliko aplikacija morate revidirati. Niste znali kojim su tvrtkama prodani Koganovi podaci. Ne znate čak ni koje sve informacije o korisnicima pratite", rekla je Dingell.

Zuckerberg je priznao da ne zna koliko je Facebook Like tipki na internetu.

"Mislim da je neizbježno usvajanje nove regulacije u vrijeme dok važnost interneta u svijetu raste", rekao je Zuckerberg te dodao kako vjeruje da će američka vlada uvesti dodatnu regulativu nad društvenom mrežom koju je pokrenuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:03