AKVIZICIJA JE SVEJEDNO VAŽEĆA

EUROPSKA KOMISIJA SUMNJA DA JE FACEBOOK PREKRŠIO OBAVEZE PRILIKOM PREUZIMANJA WHATSAPPA 'Mogućnost povezivanja osobnih podataka postoji još od 2014.'

Mark Zuckerberg, Facebook
 Stephen Lam / REUTERS

Europski regulator optužio je Facebook da su im dostavili obmanjujuće informacije prilikom preuzimanja WhatsAppa, a ako se optužbe pokažu osnovanima, to bi američku kompaniju moglo stajati jedan posto prihoda.

Europska komisija odobrila je 2014. godine Facebookovo preuzimanje WhatsAppa da bi se u međuvremenu spornom pokazala promjena WhatsAppovih načela zaštite privatnosti iz kolovoza ove godine, u kojima ta kompanija navodi da će Facebooku dostaviti telefonske brojeve pojedinih korisnika.

Taj je potez potaknuo istragu nekoliko agencija EU zaduženih za zaštitu privatnosti podataka.

Komisija je pak u današnjim službenim primjedbama na tu transakciju upozorila Facebook da su u prvoj obavijesti tvrdili da neće moći pouzdano povezivati račune korisnika dvaju kompanija.

"U današnjim službenim primjedbama Komisija preliminarno procjenjuje da je suprotno tvrdnjama Facebooka i odgovorima u sklopu analize predloženog preuzimanja tehnička mogućnost automatskog povezivanja osobnih podataka korisnika Facebooka s onima korisnika WhatAppa postojala još 2014. godine."

"U ovom trenutku Komisija zato sumnja da nam je Facebook namjerno ili iz nemara dostavio netočne odnosno obmanjujuće informacije, kršeći time svoje obaveze iz regulative EU o spajanjima", ističe se u primjedbama.

Prigovor Facebooku neće imati utjecaja na odobrenje 22 milijarde dolara vrijednog spajanja, napominju iz Europske komisije.

Facebook ima rok do 31. siječnja da odgovori na primjedbe Komisije i ako ih ne otkloni, mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom u protuvrijednosti jedan posto prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:25