BEŽIČNI I SAMOSTALNI

FACEBOOK DONOSI VIRTUALNU STVARNOST BEZ SKUPIH MOBITELA I RAČUNALA Novi Oculus stiže iduće godine, a moći će ga kupiti svatko tko ima 1500 kuna

 REUTERS

Facebook bi krajem ove godine trebao predstaviti samostojeću verziju uređaja za virtualnu stvarnost Oculus - dakle, verziju koja neće morati biti kablovima povezana sa snažnim i skupim PC-jem ili raditi uz pomoć pametnog telefona - i koja bi na tržište trebala doći negdje tijekom 2018, objavio je Bloomberg.

Uređaj će biti brendiran kao Oculus svugdje osim u Kini, gdje bi trebao izaći pod Xiaomijevim imenom i djelomično koristiti Xiaomijev softver. Bežični VR koji ne zahtijeva nikakve dodatne uređaje osim samih naočala već je dulje vrijeme poznat kao Facebookov i Oculusov cilj (Facebook je, kao što je poznato, vlasnik Oculusa). CEO tvrtke Mark Zuckerberg već je javno iznio mogućnost svojevrsnog srednjeg puta između ulaznih VR jedinica baziranih na pametnim telefonima - kao što je, recimo, Samsung Gear VR, inače napravljen u suradnji s Oculusom - te high end jedinica poput Oculus Rifta ili HTC Vivea, koji zahtijevaju vrlo moćna računala. HTC je početkom godine najavio namjeru da napravi samostojeći uređaj za VR baziran na Googleovoj platformi za virtualnu stvarnost Daydream. Samsung također radi na samostojećem VR-u, koji je navodno brendiran kao “Odyssey”. Facebook je potvrdio da radi na bežičnoj verziji Oculus Rifta koji bi, nekim čudom, trebao imati jednaku procesorsku i grafičku snagu kao uređaj povezan s PC-jem, piše Bloomberg. Taj prototip nazvan “Santa Cruz” je još u fazi razvoja.

S druge strane, novonajavljeni Oculusov uređaj - koji navodno ima kodno ime “Pacific” - trebao bi izgledati kao Oculus Rift, biti lakši nego Samsung Gear VR, pogonjen mobilnim procesorom Snapdragon s boljim grafičkim mogućnostima od Gear VR-a, ali neće imati mogućnost praćenja pozicije korisnika u prostoru, što se kod Rifta postiže posebnim senzorima.

Ključni faktor bit će omjer performansi i cijene: Facebook će ove VR naočale navodno prodavati za oko 200 američkih dolara, što bi moglo privući više kupaca nešto što je to uspio skuplji Oculus Rift (koji se trenutno u SAD-u prodaje na sniženjima po 399 dolara, što mu je najniža cijena dosad, a k tome je riječ o paketu s kontrolerima Touch). A ne zaboravimo da je za Rift potrebno imati više stotina dolara vrijedno osobno računalo.

Oculus, čini se, nema namjeru odustati od postojećeg sustava Rift plus PC, niti od svog partnerstva sa Samsungom, jer im takav višekanalni pristup jamči kontakt s većim brojem potencijalih kupaca. Industrija virtualne stvarnosti u cjelini još se bori s time da pronađe pravi recept za privlačenje široke baze mušterija, a čini se da je sljedeći strateški potez stvaranje cjenovno prihvatljivih samostojećih uređaja. Bit će zanimljivo vidjeti tko će biti uspješniji u utrci između Facebookova Oculusa (s time posredno i Samsungova Gear VR-a) te Googleova plana za uređaje na njihovoj VR platformi Daydream.

Oculus je za TechCrunch dao sljedeće priopćenje: “U ovom trenutku nemamo nikakav proizvod koji možemo predstaviti, međutim, možemo potvrditi da imamo nekoliko značajnih tehnoloških investicija u kategoriji samostojećih VR uređaja. Sve to je dodatak našoj posvećenosti high-end VR proizvodima kao što su Oculus Rift te proizvodima za mobilne telefone, kao što je Gear VR”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:57