REFORMA

FACEBOOK I INSTAGRAM ZABRANILI KORIŠTENJE PODATAKA U SVRHU NADZIRANJA Nakon spoznaje da je policija imala pristup podacima, tvrtka uvodi novu politiku

 Dado Ruvic / REUTERS

Tvrtke koje razvijaju software ne smiju koristiti Facebookove i Instagramove podatke u svrhu nadziranja, piše The Guardian. Promjena politike u Facebooku dolazi nakon prošlogodišnjih otkrića da su policijski službenici ostvarili poseban pristup društvenim mrežama kako bi pratili prosvjednike.

Facebook, koji je ujedno i vlasnik Instagrama, najavio je u ponedjeljak da mijenjaju pravila privatnosti tako što će tvrtkama koje razvijaju software ograničiti pristup podacima.

'Jako je važno da se tehnološke tvrtke poput Facebooka bore za ljudska prava jer će ih se u suprotnom moći koristiti za kršenje tih istih prava', rekla je Malkia Cyril, izvršna direktorica u Centru za medijsku pravdu, članu koalicije koja je tražila reforme.

Američka zajednica za građanske slobode (ACLU) prošle je godine došla je u posjed dokumenata koji su otkrili da su Facebook, Instagram i Twitter podatke o korisnicima ustupali tvrtki Geofeedia koja pomaže policiji u nadzoru i koja je pomagala snagama sigurnosti nadzirati demonstracije pokreta Black Lives Matter.

Tehnološke tvrtke su nakon tog otkrića Geofeediji ograničili pristup podacima, a aktivističke su grupe nastavile vršiti pritisak s ciljem ustanovljenja većih restrikcija na dijeljenje korisničkih podataka.

Facebook je u ponedjeljak rekao da mu cilj imati eksplicitne politike te da su poduzeli mjere protiv tvrtki koje su stvarale i prodavale alate za nadziranje korisnika. ACLU je tu reformu pozdravio. 'Danas više nego ikad očekujemo od tvrtki da ne dopuštaju nadziranje ljudi i da ne dopuštaju da se njihove platforme koriste za uhođenje manjina i aktivista', rekla je Nicole Ozer iz ACLU-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17