UNSEND

FACEBOOK KORISNICIMA OBEĆAO UVESTI OPCIJU KOJU TRENUTNO IMA SAMO ZUCKERBERG Otkriće povlastice izazvalo bijes: 'Uskoro ćemo dati pristup svima'

Mark Zuckerberg
 Stephen Lam / REUTERS

Facebook se ponovno našao na udaru korisnika po pitanju privatnosti i odgovornosti nakon što je stiglo službeno objašnjenje društvenomrežnog giganta o tome da poruke Marka Zuckerberga misteriozno nestaju iz inboxa korisnika.

U četvrtak je TechCrunch objavio da se neki korisnici žale kako im privatne poruke koje je poslao Mark Zuckerberg direktno u inbox misteriozno nestaju bez njihova znanja i intervencije dok njihovi odgovori i dalje ostaju. Očito je da 33-godišnji šef Facebooka ima opciju brisanja poslanih poruka za razliku od ostalih korisnika te društvene mreže. Business Insider piše da je opcija dostupna i još neki neimenovanim šefovima u Facebooku.

Vijest je dakako izazvala burne, iako podijeljene reakcije. Jedni su optužili kompaniju zbog nejednakih standarda za šefove i sve ostale, a drugi su potaknuli sumnju da Zuckerberg nešto skriva. Facebook je objasnio da su poruke izbrisane iz sigurnosnih razloga kad su se hakeri 2014. dokopali mailova Sony Picturesa.

- Nakon što su 2014. hakirani mailovi Sony Picturesa, napravili smo niz izmjena kako bismo zaštitili komunikaciju izvršnih direktora. To je podrazumijevalo vrijeme zadržavanja Markovih poruka u Messengeru. To smo napravili u skladu sa zakonskim obvezama, kazali su.

U petak je Facebook potvrdio za TechCrunch da će pokrenuti implementaciju opcije 'unsend', odnosno ‘brisanja poruke nakon nekog vremena’ koja će za nekoliko mjeseci postati dostupna svim korisnicima. Međutim, to je izazvalo samo još više kritika.

Facebook već nudi opciju takozvanih ‘tajnih razgovora’ (secret conversations) u okviru aplikacije Messenger pri čemu se poslane poruke same izbrišu u periodu koji vi odredite, ali Zuckerberg očito može i izvan 'tajnih razgovora' brisati što poželi.

U svjetlu novih pitanja Facebook je Business Insideru poslao objašnjenje: - Već smo više puta razgovarali o ovoj opciji. Ljudi koji koriste našu opciju tajnih poruka u Messengeru imaju mogućnost sami odrediti kad će se poruke pobrisati. Sad širimo opciju brisanja poruka, a to će trajati neko vrijeme. Dok ta opcija ne proradi, više nećemo brisati poruke ni izvršnih direktora. To smo trebali napraviti i ranije, žao nam je što nismo.

No, čini se da je Facebook selektivan i kad su Markove poruke u pitanju. Will Oremus, novinar za magazin Slate, napisao je na Twitteru da su mu još uvijek vidljive poruke koje mu je Zuckerberg poslao 2004.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:13