LAVROV KAŽE DA RUSIJA NIJE UPLETENA

FACEBOOK OBJAVE IZA KOJIH SU STAJALI RUSI VIDJELO 126 MILIJUNA AMERIKANACA Sadržaj je dvije godine stvarala ruska tvrtka povezana s Kremljom

 Regis Duvignau/File Photo / REUTERS

Oko 126 milijuna Amerikanaca moglo je vidjeti sadržaj učitan u Rusiji u zadnje dvije godine, objavio je u utorak Facebook uz napomenu da je 80.000 postova bilo postavljeno prije predsjedničkih izbora 2016. i nakon njih.

Sadržaj većine tih postova bio je političke prirode i usredotočen na to da izazove društvene podjele, navodi Facebook.

Podatke je objavio uoči rasprave u američkom Senatu na kojoj će zajedno s društvenom mrežom Twitter i poslužiteljem Googleom iznijeti pojedinosti o učinku koji je Rusija imala na popularne mrežne stranice.

Rusija opetovano odbacuje optužbe da je pokušavala utjecati na tijek predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama na kojima je republikanac Donald Trump pobijedio kandidatkinju Demokrata Hillary Clinton.

Novinska agencija Reuters i dnevnik Washington Post imali su uvid u podatke koje je objavio Facebook.

Tih 80.000 postova bilo je objavljeno između lipnja 2015. i kolovoza 2017. Postavila ih je ruska tvrtka povezana s Kremljom, objavio je Facebook te izjavio da se takvi postupci protive izgradnji povjerenja i svemu za što se Facebook zauzima.

"Odlučni smo učiniti sve što možemo da bismo se suprotstavili toj novoj prijetnji", napisao je glavni savjetnik Facebooka Colin Stretch.

U ponedjeljak je i globalni poslužitelj Google otkrio da su ruski trolovi učitali više od 1000 videoisječaka na YouTubeu na 18 različitih kanala, piše Washington Post.

U međuvremenu je Twitter pronašao i ukinuo 2752 računa koji su vodili do agencije sa sjedištem u Rusiji, rekao je agenciji Reuters izvor povezan s Twitterom.

U odvojenoj istrazi o ruskom miješanju u kampanju za američke predsjedničke izbore 2016., koju vodi posebni savjetnik američkog ministarstva pravosuđa Robert Mueller, podignute su prve optužnice protiv trojice članova izborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa. Optuženi su za pranje pranje novca i zavjeru protiv Sjedinjenih Država.

Dan nakon objave tih optužnica ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da ne "postoji nijedan dokaz" o upletanju Rusije u američke predsjedničke izbore.

"Bez ijednog dokaza optužuje nas se za uplitanje ne samo u američke izbore, nego i u izbore u europskim državama", rekao je Lavrov agenciji Interfax.

"Nedavno se moglo čuti da je Moskva odlučila o imenovanju ministara u Južnoafričkoj Republici. Fantazijama nema granica", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:55