'SIGURNOSNI RAZLOZI'

Facebook pokrenuo široku raspravu zbog praćenja i onih koji nisu njegovi korisnici

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2018. u 15:32

Facebook CEO Mark Zuckerberg listens to opening statements while testifying before a Senate Judiciary and Commerce Committees joint hearing regarding the companys use and protection of user data on Capitol Hill in Washington, U.S., April 10, 2018. REUTERS/Aaron P. Bernstein - HP1EE4A1GT75M
REUTERS

Zabrinutost zbog Facebookovog poštivanja privatnosti podataka sve je veća i izazvala je široku raspravu nakon što je njegov osnivač i ravnatelj Mark Zuckerberg rekao da ta društvena mreža prati i one koji nisu njegovi korisnici.

Facebook je priznao prošli mjesec da su podaci desetaka milijuna korisnika završili u rukama političke konzultantske tvrtke Cambridge Analytica, među čijim klijentima je bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016.

Zuckerberg je izjavio u srijedu pred američkim Kongresom, odgovarajući na pitanje zastupnika Bena Lujana, da zbog sigurnosnih razloga Facebook također prikuplja "podatke o ljudima koji nisu njegovi korisnici".

Zastupnici i zagovornici privatnosti odmah su prosvjedovali zbog te prakse, a mnogi su rekli da Facebook treba naći način da oni koji nisu njegovi korisnici otkriju što tvrtka zna o njima.

"Moramo to srediti", rekao je Lujan Zuckerbergu. Međutim, Facebook se oglasio u petak priopćivši da su "njegovi proizvodi i usluge u skladu sa zakonom".

Kritičari kažu da Zuckerberg nije rekao dovoljno o razmjerima i korištenju podataka. "Nije jasno što Facebook radi s tim informacijama", kazao je Chris Calabrese, potpredsjednik za politiku u Centru za demokraciju i tehnologiju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo